Fackens avtal skiljer sig mycket åt

I flera fall har tjänstemännen bättre kollektivavtal än de som tillhör arbetarfacken, enligt en ny rapport.

I flera fall har tjänstemännen bättre kollektivavtal än de som tillhör arbetarfacken, enligt en ny rapport.

Det är tankesmedjan Katalys, bildat av fem LO-förbund, som har tittat närmare på ett 40 tal kollektivavtal inom både arbetar- och tjänstemannasektorerna, däribland Teknikavtalet.

En tydlig skillnad finns mellan dem som omfattas av sifferlösa avtal och dem som inte gör det. I privat sektor omfattas 21 procent av alla tjänstemän av sifferlösa avtal. Inom statlig sektor är det nästan varannan tjänsteman, eller 49 procent. Bland arbetstagare som omfattas av ett LO-avtal har ingen sifferlöst.

Tankesmedjan har också tittat närmare på visstidsanställningar. Grundbestämmelsen är att en allmän visstidsanställning under sammanlagt två år under en femårsperiod ska övergå i en tillsvidareanställning. Detta går dock att förhandla om i kollektivavtalen. Förra året hade omkring 15 procent av alla samtliga en tidsbegränsad anställning. Bland arbetare var siffran 21 procent och bland tjänstemän 11 procent. Tjänstemän har i högre utsträckning vikariat eller en projektanställning än arbetare, som i högre grad än tjänstemän har behovs- eller timanställningar. Vikarier och projektanställda jobbar i högre grad heltid än behovs- och timanställda, står det i rapporten.

Kvinnor, yngre och utrikes födda har i högre grad tidsbegränsad anställning än andra. Enligt rapporten har till exempel en av fyra arbetarkvinnor mellan 20 och 64 år en tidsbegränsad anställning och över hälften jobbar deltid. Utrikes födda som har varit i Sverige i mindre än 10 år är i högre grad deltidsanställda, detta oavsett utbildningsbakgrund.

Tankesmedjan Katalys bildades för tre år sedan av samverkansgruppen 6F, det vill säga LO-förbunden Byggnads, Elektrikerna, Fastighetsanställdas förbund, Målarna och Seko. Statistiken i rapporten bygger på siffror från Statistiska centralbyråns arbetskraftsundersökningar från 2014. Den definition av arbetare respektive tjänsteman som används i rapporten är att ”yrken vars arbetstagare organiseras av ett LO-förbund är arbetare, yrken vars arbetare organiseras av ett TCO- eller Sacoförbund är tjänstemän.”

Hela rapporten ”En för alla, alla för vem – En diskussion om utmaningar för kollektivavtalsmodellen” hittar du här.

Ania Obminska

Lämna en kommentar

Senaste nytt

”Jag trodde inte på högkänslighet, nu vill jag hjälpa andra”

”Jag trodde inte på högkänslighet, nu vill jag hjälpa andra”

Efter kraschen, på toppen av karriären, låg ingenjören Kristoffer Ejebro i fosterställning i pojkrummet hos sina föräldrar. Först när förstod att han var högkänslig hittade han nycklarna till ett bra liv.
Fler artiklar