Strejkplaner läggs på is

Ett beslut från Arbetsdomstolen på torsdagen sätter stopp för Sveriges Ingenjörers och Unionens strejkplaner gällande flexpension.  – Vi är naturligtvis besvikna över beslutet, säger Sveriges Ingenjörers förhandlingschef Camilla Frankelius.Ett beslut från Arbetsdomstolen på torsdagen sätter stopp för Sveriges Ingenjörers och Unionens strejkplaner gällande flexpension. – Vi är naturligtvis besvikna över beslutet, säger Sveriges Ingenjörers förhandlingschef Camilla Frankelius. (Uppdaterad 18.28)

Den planerade strejken gällande flexpension som skulle omfatta Sveriges Ingenjörers och Unionens medlemmar på företag inom Almegas avtalsområden IT&Telekom och STD blir inte av på fredagen. Det står klart efter Arbetsdomstolens beslut som kom klockan 14 på torsdagen.

– Vi är naturligtvis besvikna över beslutet. Mest besvikna är vi på Almega som inte kan se till att deras medlemmar kan få en bra pension. Vi kommer att fortsätta arbetet med de här frågorna. Var och hur har vi inte klart ännu. Nu ska delegationen arbeta vidare med detta, säger Sveriges Ingenjörers förhandlingschef Camilla Frankelius till Ingenjören.

Almega lämnade i förra veckan en fredspliktsinvändning till Sveriges Ingenjörer och Unionen med anledning av att förbunden hade varslat om strejk i frågan om flexpension. Ärendet gick då vidare till Arbetsdomstolen.

Almegas tolkning har varit att förbunden inte får strejka i frågan om flexpension, då pensionsfrågorna regleras i ITP-avtalet mellan Svenskt Näringsliv och PTK (där Sveriges Ingenjörer och Unionen ingår), ett avtal som inte är uppe för förhandling. Sveriges Ingenjörer och Unionen har å sin sida sagt att det inte finns något i lagen som förhindrar en strejk om flexpensionerna, att det handlar om branschförhandlingar och inte förhandlingar av ITP-avtalet.

I sitt beslut skriver Arbetsmarknadsdomstolen bland annat så här:

Arbetstagarförbunden har med anledning av arbetsgivarförbundens fredspliktsinvändning begärt en interimistisk prövning av de varslade stridsåtgärdernas tillåtlighet. Arbetsdomstolen har avslagit arbetstagarförbundens yrkanden om interimistiska beslut.

Ett interimistiskt beslut är att likna vid ett förhandsbeslut, det gäller tills ett ärende har avgjorts genom en dom eller ett beslut som har vunnit laga kraft.

Almega har tolkat Arbetsdomstolens bedömning som att de har fått rätt, medan fackförbunden inte var lika säkra på det och på torsdagseftermiddagen satte sig ned för att analysera beslutet närmare. Klart är i alla fall att det inte blir någon strejk under fredagen.

Läs hela Arbetsdomstolens beslut här.

Ania Obminska

2 kommentarer

  • Ingenjören

    Byggnads hade det mycket rimliga kravet att branschen skulle ta in fler lärlingar, istället för att gå runt på slavarbetskraft från östeuropa. Med en bransch som dagligen verkar skrika om brist på kompetens, men som vägrar ta i nyutexaminerade ingenjörer eftersom dessa ’saknar tillräcklig arbetslivskompetens’ så vore det en fullt rimlig åtgärd från ingenjörsfacket att börja strejka för att få branschen att ta in fler lärlingar. Gör ingenjörsfacket det?

    25 april 2016
  • Lars Ljungberg

    Jag förstår inte varför man inte strejkar för att man inte har fått tillstånd ett kollektivavtal, flexpension är en del av kollektivavtalet men det finns ju andra delar också.

    22 april 2016

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Tapani Isoaho

Nya akademikerfacket på Klarna: ”Vill ha transparent process för utköp”

För första gången finns nu en lokal Akademikerförening på Klarna. ”Vi kände att vi ingenjörer och andra med högre utbildning ska kunna föra fram vad vi tycker”, säger den nyvalde ordföranden.
Fler artiklar