”Låglöneprofilen är inget för oss”

nydigitalplattform

Martin Schorling och hans kollega Marius Håkonsen har startat en ny digital plattform för ingenjörsjobb. Foto: Ilab.dk

I dagarna startar en digital plattform för ingenjörsarbete: engineerit.co. Grundarna hoppas att den ska göra tillgången på ingenjörsjobb och på kompetens mer tillgänglig i Skandinavien.

I dagarna startar en digital plattform för ingenjörsarbete: engineerit.co. Grundarna hoppas att den ska göra tillgången på ingenjörsjobb och på kompetens mer tillgänglig i Skandinavien.

Martin Schorling och hans kollega Marius Håkonsen började jobba på konceptet förra sommaren. I dagarna släpps en betaversion av plattformen och i sommar kommer en mer utvecklad version.

Martin har arbetat som affärsutvecklare och innovationsrådgivare för bland andra vindkraftsindustrin i Danmark och internationella bolag som Siemens, Dong Energy och Intel. Marius är matematiker med inriktning mot ledarskap och har arbetat inom olje- och gasindustrin, på företag som Statoil och Aibel. För fem år sedan möttes de inom ramen för Innovation Lab, en organisation för att främja innovationer och digitalisering i Danmark, Norge och Dubai.

Marius Håkonsen

Marius Håkonsen. Foto: Ilab.dk

– När jag började jobba inom oljeindustrin i Norge var det Klondike, säger Marius, men nu vet du hur det är!? Jag slutade precis innan nedgången kom och nu hjälper vi istället företagen att effektivisera och digitalisera sina processer för att spara kostnader.

Oljeindustrins bekymmer gör att många ingenjörer med lång och djup kompetens inom området nu ser sig om efter andra jobb. Indirekt bidrog oljeprisets fall till att Martin Schorling och Marius Håkonsen började tala om att sätta upp en digital marknadsplats för ingenjörsjobb.

”De vet att när det vänder kommer de att behöva ingenjörernas kompetens, många behöver den hela tiden men inte i omfattning av heltidsanställningar.

– Många företag som i dag inte har möjlighet att behålla alla anställda tror ju att det kommer att vända. Och de vet att när det vänder kommer de att behöva ingenjörernas kompetens, många behöver den hela tiden men inte i omfattning av heltidsanställningar.

– Vi tänker att det kan vara en bra möjlighet för ingenjörer och uppdragsgivare att hitta varandra.

Engineerit.co kommer inte att vara en arbetsgivare utan kommer att syssla med match-making, och att hjälpa dem som använder plattformen med kunskap och med administration om de vill det. Marius berättar att i Norge finns det en diskussion just nu om hur man lättare ska kunna kombinera uppdrag med arbetslöshetsunderstöd, något som inte tidigare varit möjligt.

Martin Schorling

Martin Schorling. Foto: Ilab.dk

– I Norge säger företagen upp folk, medan de danska företagen skriker efter ingenjörer, säger Martin. Vi kan hjälpa till att förmedla jobb och kompetens. Vi ser också hur företag i Danmark tar hem outsourcad verksamhet för att de tycker att det ner besvärligt att ha den långt bort än de hade förstått.

Martin Schorling och Marius Håkonsen tror att den skandinaviska arbetskulturen med hög pålitlighet, ansvarstagande och kreativitet är en konkurrensfördel när skandinaviska ingenjörer tävlar om jobb med utländska ingenjörer. I Skandinavien finns också högteknologiska nischer som vindkraft, olja- och gas, gruvdrift och annat som har gett ingenjörerna specialkunskaper.

”Vi vill marknadsföra de skandinaviska ingenjörerna för att de är bra, säger de. Låglöneprofilen är inget för oss.

– Vi vill marknadsföra de skandinaviska ingenjörerna för att de är bra, säger de. Låglöneprofilen är inget för oss.

Engineerit.co har haft kontakt med fackförbund i Danmark och Norge och bland annat diskuterat hur dessa kan anpassas till ”det nya arbetslivet”, och hur de kan hjälpa till med att validera ingenjörernas kunskaper.

De säger också att de inte ser några problem om staten skulle kräva att de rapporterar till skatteverket. Finns de regelverken så blir det så.

– Vi tror att det här kan bli en stor tillgång, säger de. Kanske speciellt för små – och medelstora företag som inte har råd att ha en specialist anställd på heltid och kanske har svårt att hitta rätt person också. Och för ingenjörer som vill ha extrajobb eller helt enkelt vara sina egna ökar vi möjligheterna att hitta intressanta uppdragsgivare.

Jenny Grensman

Lämna en kommentar

Senaste nytt