Kan ökad decentralisering stärka EU?

Jean Pisani-Ferry. Foto: Ingenjören

Jean Pisani-Ferry. Foto: Ingenjören

EU-samarbetet är viktigt att bevara, men svaret på Brexit, som innebär en försvagning av EU, bör inte vara att centralisera, utan att stärka medlemsländernas egna finanspolitiska institutioner, anser den franske ekonomiprofessorn Jean Pisani-Ferry. EU-samarbetet är viktigt att bevara, men svaret på Brexit, som innebär en försvagning av EU, bör inte vara att centralisera, utan att stärka medlemsländernas egna finanspolitiska institutioner, anser den franske ekonomiprofessorn Jean Pisani-Ferry.

Att Brexit-sidan vann är uppenbarligen ingen god nyhet för EU, inledde den Jean Pisani-Ferry, fransk ekonomiprofessor som leder ett strategiskt sekretariat under den franske premiärministern, med att säga under fredagsmorgonens seminarium ordnat av föreningen SNS med temat EU:s och EMU:s framtid. Brexit innebär en försvagning av unionen. Det är viktigt att bevara EU-samarbetet även om EU har försvagats, men hur man nu ska gå vidare finns det ingen plan för. Kreativa lösningar behövs, enligt Jean Pisani-Ferry.

Jean Pisani-Ferry. Foto: Ingenjören

Jean Pisani-Ferry. Foto: Ingenjören

– Vi ska inte dras in i någon diskussion om detta utan att veta vad det är vi vill uppnå. Vi måste ha en tydlig bild av målet, men i nuläget saknas tydlighet, sade Jean Pisani-Ferry.

Enligt Jean Pisani-Ferry står EU nu inför ett val – ökad centralisering eller ökad decentralisering. Vi borde välja det senare, anser han, och stärka de nationella institutionerna. EU-samarbetet är viktigt, men man bör enligt Jean Pisani-Ferry inte eftersträva en gemensam finanspolitik.

Karolina Ekholm, ekonomiprofessor och statssekreterare åt finansminister Magdalena Andersson (S) betonar vikten av att eurozonen fungerar bra för den svenska ekonomin, och att EU är viktigt för att lösa Europarelaterade problem.

Brexit är ett hårt slag för alla parter, inte minst för Sverige som i och med Brexit förlorar en allierad i flera viktiga frågor, enligt Karolina Ekholm, däribland en restriktiv syn på EU:s budget och synen på frihandel. Hon ser inga skäl att straffa Storbritannien för Brexit, men Storbritannien kan heller inte vänta sig att fortsätta ett samarbete med EU där de får välja de delar som passar, och välja bort delar de inte vill ha. EU-samarbetet innebär att man går med på samtliga pelare, även den om fri rörlighet, sade Karolina Ekholm.

Euron funkar enligt ekonomiprofessorn Lars Calmfors som en försäkring mot att fler länder skulle följa Storbritanniens exempel och lämna EU, men det saknas stöd för en finansunion politiskt sett. Enligt en undersökning från PEW Research Center, som han visade upp, vill många EU-medborgare att mer makt ska återföras till medlemsländerna. Finansdebatten är huvudsakligen nationell och de nationella institutionerna har också en större legitimitet än EU:s institutioner, menade Lars Calmfors.

Ania Obminska

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Ingenjören David Stavegård har nära 18 000 prenumererar på ”torsdagstipset” där han visar smarta funktioner i Excel.  Själv är han mest stolt över att ingå i den exklusiva grupp som regelbundet träffar Microsofts Excelteam.
Fler artiklar