Sista chansen att nominera till Polhemspriset!

Nomineringsprocessen till Polhemspriset är i sluttampen. Sista chansen att kunna påverka vem som vinner är på torsdag, den 18 augusti.

Nomineringsprocessen till Polhemspriset är i sluttampen. Sista chansen att kunna påverka vem som vinner är på torsdag, den 18 augusti.

Johan Sittenfeld, utredare på Sveriges Ingenjörer och sekreterare i Polhemspriskommittén.

Johan Sittenfeld. Pressbild

Polhemsprisets nomineringskommitté har förutom sina egna framarbetade förslag även fått ett tiotal nomineringar utifrån inför årets utdelning. Kommittén välkomnar också fler förslag på tänkbara pristagare.

– Det har tidigare varit mycket innovationer inom mer traditionell teknik och verkstad som har nominerats. Ett område där vi har saknat nomineringar är inom IT. Där skulle vi gärna få in fler förslag på kandidater, säger Johan Sittenfeld, utredare på Sveriges Ingenjörer och sekreterare i Polhemspriskommittén.

Senaste årens polhemspristagare

2015: John Elvesjö och Mårten Skogö för Tobii Eyetracker, en blickfångare som gör det möjligt för människor med funktionsnedsättning att använda datorer genom att styra med ögonen.

2014: Hans Björklund för kontroll- och skyddssystem för elnät, ett avgörande bidrag vid utvecklingen av smarta elnät.

2013: Petra Wadström för Solvatten, som renar vatten med hjälp av UV-strålning och värme.

Vem som helst kan via hemsidan nominera någon eller några personer som ligger bakom en teknisk innovation på hög nivå eller en genialisk lösning på ett tekniskt problem. Innovationen som nomineras ska vara tillgänglig på den öppna marknaden, vara konkurrenskraftig och långsiktigt miljövänlig.

Senast på torsdag, den 18 augusti ska nomineringen vara inne för att kunna bedömas av nomineringskommittén inför årets utdelning av Polhemspriset.

Pristagaren belönas med Polhemsmedaljen och 250 000 kronor.

Ania Obminska

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Eight things you should know as a PhD student

Eight things you should know as a PhD student

Where can I turn for support in practical matters as a doctoral student? What are my rights and obligations? Caroline Hövik at Sveriges Ingenjörer shares her best pieces of advice.
Fler artiklar