Ulf Bengtsson lämnar över

Sveriges Ingenjörers ordförande Ulf Bengtsson avgår. Efter 14 år som ordförande har han bestämt sig för att det får bli mer Skåne och mindre Stockholm i framtiden.

Nu väntar ett nyfött barnbarn, golf och inte minst ingenjörsvardagen på Sony Mobile i Lund. En ny förbundsordförande kommer att väljas vid årets Fullmäktige i november.Sveriges Ingenjörers ordförande Ulf Bengtsson avgår. Efter 14 år som ordförande har han bestämt sig för att det får bli mer Skåne och mindre Stockholm i framtiden. Nu väntar ett nyfött barnbarn, golf och inte minst ingenjörsvardagen på Sony Mobile i Lund.

När han tog sig an ordförandeskapet i det som då var Civilingenjörsförbundet 2002 anade han inte att han skulle leda de svenska ingenjörerna i 14 år.
– Redan för åtta år sedan, när valberedningen ville att jag skulle fortsätta en fjärde period sade jag till dem att då får ni ta på er att säga till när det räcker. Och nu var det någon som väckte frågan.

Ulf Bengtsson, förbundsordförande, Sveriges Ingenjörer. Pressbild

Ulf Bengtsson, förbundsordförande, Sveriges Ingenjörer. Pressbild

Det är kluvet. Förbundet har vuxit från ett stort litet förbund med 90 000 medlemmar till ett litet stort förbund med snart 150 000 medlemmar under hans tid, Civilingenjörsförbundet har gått ihop med Ingenjörsförbundet och blivit Sveriges Ingenjörer.
– Det förbund som jag blev ordförande för hade också en mycket tydligare styrning från kansliet, engagerade förtroendemän sågs inte som den tillgång de är. Den förändringen är jag väldigt nöjd att ha bidragit till. Men det är klart – det har varit mycket jobb och frågan är väl hur hållbar vår tanke om en ordförande som också har en anställning kvar, är nu när förbundet är så stort.

Den som följer Ulf Bengtsson i sociala medier vet att många uppdateringar handlar om flygplatser, hotell, konferenser och möten med de internationella samarbetspartners som förbundet har utvecklat på senare år. Ulf Bengtssons internationella engagemang är stort.

– När jag klev på var vi ju medlemmar i många av de internationella fackliga organisationerna men nu är vi närvarande, vilket är en helt annan sak. Världen kommer till oss på ett annat sätt i dag och vi måste möta globaliseringen genom att själva vara en del av den.

När han stiger av ordförandeposten vid fullmäktige i november kommer Ulf Bengtsson ändå ha fullt upp. Riktigt hur hans tjänst på Sony Mobile kommer att gestalta sig vet han inte än men han ser fram emot det precis som tanken på att kunna delta i the Sony Tour (golf) och att kunna tillbringa tid med sitt första barnbarn.
– Jag har skaffat mig en mycket större människokännedom under de här åren och jag har haft mycket roligt, säger han. Men jag har rest väldigt mycket, mest till Stockholm faktiskt, och det har också varit slitigt.

Jenny Grensman

3 kommentarer

  • Sura ingenjören

    Kommer efterträdaren börja våga ställa jobbiga frågor som svar på påståendena om ”ingenjörsbristen”. Det har varit otroligt tyst från sveriges ingenjörer med de obehagliga frågorna tillbaka om var alla nyutexaminerade är tänkta att kunna tillägna sig den erfarenhet som krävs för att bli anställningsbara.

    11 oktober 2016
  • Per

    Tack för din insats Ulf. Jag önskar dig en skön reträtt.

    11 oktober 2016
  • Erol

    Tack för dessa åren, Ulf!

    03 oktober 2016

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Ingenjören David Stavegård har nära 18 000 prenumererar på ”torsdagstipset” där han visar smarta funktioner i Excel.  Själv är han mest stolt över att ingå i den exklusiva grupp som regelbundet träffar Microsofts Excelteam.
Fler artiklar