UKÄ granskar utbildningar på nytt sätt

Universitetskanslersämbetet, UKÄ, har tagit fram ett nytt system för att granska lärosätenas utbildningar. Det är anpassat till ENQA, den europeiska samarbetsorganisationen för kvalitetssäkring av högre studier.

Universitetskanslersämbetet, UKÄ, har tagit fram ett nytt system för att granska lärosätenas utbildningar. Det är anpassat till ENQA, den europeiska samarbetsorganisationen för kvalitetssäkring av högre studier.

Efter att ha ändrat sitt utvärderingssystem fick UKÄ hård kritik av högskolor och andra instanser, även Sveriges Ingenjörer. Den svenska myndigheten uteslöts också av ENQA, den europeiska samarbetsorganisationen för kvalitetssäkring av högre studier. Kritikerna tyckte bland annat att utvärderingarna alltför mycket vilade på bedömningar av elevernas examensarbeten i stället för att se till hur undervisningen bedrevs.

ukä:s nya granskningar

Läs mer Här om hur UKÄ tar fram en ny modell för granskning av lärosätenas utbildningar.

Tidigare artiklar i Ingenjören:

Universitetsutvärderingar revideras.

Tufft jobb för högskolans utredare

UKÄ:s utvärderingar blir mer flexibla

Myndigheten började ett nytt arbete för att hitta ett nytt system. UKÄ arbetade öppet och i dialog med de tidigare kritikerna. I höst har myndigheten presenterat det nya systemet.

De nya granskningarna ska utgöras av fyra komponenter:

  1. Examenstillståndsprövningar.
  2. Granskningar av lärosätenas egna kvalitetssäkringsarbeten.
  3. Utbildningsutvärderingar.
  4. Tematiska utvärderingar.

I alla granskningar ska tre perspektiv ingå: student- eller doktorandperspektiv (det nya granskningssystemet ska gälla även doktorandutbildningar), arbetslivsperspektiv och jämställdhetsperspektiv.

I det nya systemet har man tonat granskningarna av exjobb. Fokus i utvärderingana ska vara på både resultat och metod. I och med de nya granskningarna får lärosätena också chans att kommentera. Den slutliga bedömningen kommer i form av en tvågradig skala, antingen godkänd eller underkänd, och kritiserade utbildningar får ett år på sig att åtgärda bristerna. Det nya systemet innebär också en anpassning tillbaka till ENQA.

Den nya modellen testas i ett antal pilotstudier. De nya ordinarie granskningarna startar i början av 2017.

Sture Henckel

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Ingenjören David Stavegård har nära 18 000 prenumererar på ”torsdagstipset” där han visar smarta funktioner i Excel.  Själv är han mest stolt över att ingå i den exklusiva grupp som regelbundet träffar Microsofts Excelteam.
Fler artiklar