TRR ser ljust på läget för tjänstemän

Antalet tjänstemän som söker stöd från TRR Trygghetsrådet har minskat med nästan 28 procent under årets tre första kvartal jämfört med samma period förra året. Enligt TRR visar det att arbetsmarknaden för tjänstemän är fortsatt ”urstark”. Men de stora neddragningarna på Ericsson väntas påverka arbetsmarknaden.

Antalet tjänstemän som söker stöd från TRR Trygghetsrådet har minskat med nästan 28 procent under årets tre första kvartal jämfört med samma period förra året. Enligt TRR visar det att arbetsmarknaden för tjänstemän är fortsatt ”urstark”. Men de stora neddragningarna på Ericsson väntas snart påverka arbetsmarknaden.

Under de tre första kvartalen förra året sökte totalt 11 121 tjänstemän stöd från Trygghetsrådet, att jämföra med 8 053 personer hittills i år, berättar TRR i ett pressmeddelande. Detta är en minskning med drygt 28 procent. Den nya statistiken från TRR visar också att andelen tjänstemän över 50 år som har fått nytt jobb har ökat med 10 procent under motsvarande period och att 81 procent av de uppsagda tjänstemän som har fått stöd av TRR har fått nytt jobb. Totalt 7 procent av de uppsagda tjänstemännen har startat eget företag och 5 procent har börjat studera.

– Vi kan konstatera att Sverige har den starkaste arbetsmarknaden sedan 2007. Antalet uppsagda tjänstemän har sjunkit markant, en minskning med nära 30 procent på ett år, säger TRR Trygghetsrådets vd Lennart Hedström i pressmeddelandet.

Men arbetsmarknaden kommer snart att påverkas av de nya neddragningarna på Ericsson, där ungefär 3 000 anställda beräknas få gå. Effekten av detta väntas påverka årets fjärde och sista kvartal. Lennart Hedström verkar dock inte oroad utan säger att Trygghetsrådet har en beredskap för att hjälpa dem som söker stöd och att Trygghetsrådet har med sig erfarenheter från tidigare neddragningar på Ericsson.

Ania Obminska

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Här är de populäraste kurserna för yrkesverksamma ingenjörer

Här är de populäraste kurserna för yrkesverksamma ingenjörer

Många lärosäten satsar på kompetensutveckling av ingenjörer. Vi har tagit reda på vilka som är de populäraste kurserna som går att kombinera med jobbet. Se listan med nära 50 kurser i topp.
Fler artiklar