Teknik hjälper äldre vara aktiva

Peppande robotar och hemmasensorsystem kan hjälpa äldre att bevara sin funktionalitet längre, och kunna bo kvar hemma längre.

Peppande robotar och hemmasensorsystem kan hjälpa äldre att bevara sin funktionalitet längre, och kunna bo kvar hemma längre.

Läs mer

Ingenjören 1/2017 handlar bland annat om robotar och hur de används för att avlasta äldrevården i Japan.

Förändringar i det naturliga rörelsemönstret hos äldre kan tyda på en ökad risk för olyckor. Ett exempel, berättade Marjorie Skubic, professor i elektroteknik och datavetenskap vid University of Missouri, under den stora vetenskapskonferens som AAAS (American Association for the Advancement of Science) arrangerade i Boston i förra veckan, är att det går att förutse en potentiell fallolycka tre veckor innan den sker, om patienten börjar ta kortare steg än vanligt. Hur lång tid det tar för en patient att ta sig från stående till sittande, och tvärtom, kan också tyda på en ökad olycksrisk.

Marjorie Skubic arbetar med att utveckla ett hemmasensorsystem med larmfunktion som övervakar äldre patienters naturliga rörelsemönster, i både vaket och sovande tillstånd. Genom att tidigt hitta risker och behandla en patient vid rätt tidpunkt kan patienten fortsätta ha en hög funktionalitet ända till slutet.

– Det handlar inte om att förlänga någons livslängd utan om att förlänga tiden de är vid god hälsa och självständiga, sade Marjorie Skubic.

Marjorie Skubic har nyligen installerat systemet i sina föräldrars hem och hoppas att det ska underlätta för dem att kunna bo kvar där.

En personlig robot som peppar äldre att träna och kanske drar ett skämt eller två när det passar kan underlätta för äldre att fortsätta vara vid god vigör längre, vilket ökar deras chanser att kunna bo kvar hemma längre, berättade Maja Matarić, datavetare och professor vid University of Southern California.

När det handlar om fysisk aktivitet fungerar aktivitetsarmband eller coachar på skärmen inte lika bra, enligt Maja Matarić, eftersom vi inte interagerar med dem på samma sätt. En vän eller robot som peppar oss kan i högre grad bidra till en förändring och se till att vi fortsätter på rätt bana.

­ –  Bara data hjälper inte för att förändra ett beteende, man behöver en puff i rätt riktning och normalt sett är det ett social beteende, sade hon.

Ania Obminska

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Här är de populäraste kurserna för yrkesverksamma ingenjörer

Här är de populäraste kurserna för yrkesverksamma ingenjörer

Många lärosäten satsar på kompetensutveckling av ingenjörer. Vi har tagit reda på vilka som är de populäraste kurserna som går att kombinera med jobbet. Se listan med nära 50 kurser i topp.
Fler artiklar