Doktorander får tvååriga visum

Ettåriga uppehållstillstånd för utländska doktorander har inneburit en hel del problem. Att Migrationsverket nu ändrar praxis och ger de utländska doktoranderna tvååriga uppehållstillstånd är efterlängtat.

Sergio Martin Del Campo Barraza har sökt nytt uppehållstillstånd en gång om året i snart sex år. Foto: Privat.

Sergio Martin Del Campo Barraza har sökt nytt uppehållstillstånd en gång om året i snart sex år. Foto: Privat.

Ettåriga uppehållstillstånd för utländska doktorander har inneburit en hel del problem. Att Migrationsverket nu ändrar praxis och ger de utländska doktoranderna tvååriga uppehållstillstånd är efterlängtat.

Sergio Martin Del Campo Barraza från Mexiko är doktorand i industriell elektronik på Luleå Tekniska Universitet. Han började läsa en master i Luleå i februari 2011 och fortsatte sedan på forskarutbildningen. En gång om året under sex års tid har han sökt ett nytt ettårigt uppehållstillstånd hos Migrationsverket.

– Det är väldigt bra beslut att utfärda tvååriga tillstånd. Både vi doktorander och Migrationsverket slipper administration och sparar tid, säger Sergio.

Skälen bakom Migrationsverkets beslut att ändra sin praxis från årsskiftet och bevilja doktoranderna tvååriga uppehållstillstånd är de tydliga signalerna från doktorander och lärosäten om de problem som har uppstått men också att en så stor andel ansökningar om förlängda uppehållstillstånd beviljas.

– Under 2014-2016 har Migrationsverket uppskattningsvis tagit emot 3000 ansökningar om året om förlängda uppehållstillstånd för doktorander och 97 procent av dem har beviljats, säger Markus Filipsson, processledare vid Migrationsverket.

Tvååriga uppehållstillstånd kommer att utfärdas både första gången doktoranderna ansöker uppehållstillstånd och när man ansöker om förlängning. Reglerna gäller dessutom även medsökande.

På lärosätena är man nöjd med beslutet eftersom de ettåriga tillstånden har skapat en del problem.

Mats Viberg, Chalmers. Foto: Jan-Olof Yxell.

Mats Viberg, Chalmers. Foto: Jan-Olof Yxell.

– Förutom administrationen har flera doktorander haft svårigheter att resa utomlands, säger Mats Viberg, prorektor på Chalmers.

Handläggningstiderna på Migrationsverket har försenat tillstånden och utan dem kan doktoranderna inte resa på konferenser utomlands för att  presentera sina forskningsresultat.

– De kan riskera att inte få visum i tid och vi har haft flera fall där doktorander av den anledningen inte har kunnat åka, säger Mats Viberg.

Han upplever att problemet med förenade uppehållstillstånd på senare tid dessutom blivit allt större.

– Processen verkar gå allt långsammare trots att det här i allmänhet är väldigt självklara ärenden. Här på Chalmers anställer vi doktorander på två år i taget och därför är tvåårigt uppehållstillstånd mer logiskt, säger han.

Migrationsverkets handläggningstider har drabbat många utländska doktorander och just nu är doktoranden i industriell elektronik i Luleå, Sergio Martin Del Campo Barraza från Mexiko, en av de drabbade.

– De första fem åren I Sverige fungerade allt bra. Varje gång har jag fått min ansökan godkänd inom 48 timmar, säger han.

Men den senaste gången han sökte var det helt annorlunda.

– Mitt nuvarande uppehållstillstånd går ut i mitten av februari. Jag sökte nytt tillstånd den 2 december men har fortfarande inte fått min ansökan beviljad och jag förstår inte varför det tar sådan tid. Eftersom jag har varit här i fyra år kan jag få permanent uppehållstillstånd, men ansökningsförfarandet är samma som tidigare år, säger han.

Än så länge är Sergio inte orolig men om han inte har fått sitt tillstånd om några veckor kan det bli problem.

– Jag planerar att lägga fram min avhandling i juni och i mars ska jag  delta i två konferenser, en i Nederländerna och en i Skottland, för att presentera min forskning. Utan uppehållstillstånd blir det svårt att åka eftersom jag kan få problem att komma tillbaka, säger Sergio.

Att tvååriga uppehållstillstånd nu blir praxis för alla utländska doktorander välkomnas av lärosätena men för vissa andra grupper som gästforskare och utbytesdoktorander gäller i vissa fall andra regler.

Mattias Krysander på Linköpings tekniska universitet är handledare för en kvinnlig utbytesdoktorand från Tunisien. Hon kom till Sverige i september 2015 och när hennes ettåriga tillstånd gick ut ansökte hon om förlängning.

– Hon skickade in sin ansökan 23 september, i god tid för att få ett  nytt tillstånd till den 18 december då hon planerade att delta på en konferens i Tunisien och presentera sin forskning. Planen var sedan att stanna hos sin familj över julen och återvända till Sverige i januari, säger Mattias Krysander.

Tiden gick utan något besked och Mattias ägnade en hel del tid åt kontakter med Migrationsverket, först i Växjö som sedan hänvisade till kontoret i Norrköping.

Den 18 december, när konferensen i Tunisien startade, hade något tillstånd fortfarande inte kommit och resan ställdes in.

– Ett av huvudmålen med forskarutbildningen är ju att presentera sin forskning på internationella konferenser och när tillstånden inte kommer i tid och doktoranderna inte kan delta försenas deras forskning och i värsta fall kan bidragen dras in, säger Mattias Krysander.

På Migrationsverket förklarar man att villkoren för utbytesdoktorander kan skilja sig åt från vanliga doktorander och i vissa fall gäller ett annat regelverk. – När det gäller utbytesdoktorander utreder vi vad som ska gälla framöver, säger Markus Filipsson på Migrationsverket.

Handläggningstiden för doktorandernas uppehållstillstånd har dock enligt Markus Filipsson legat ganska stabilt på i genomsnitt 50 dagar under de senaste två åren.

– Självklart finns det individer som har fått sin ansökan behandlad både snabbare och långsammare och det beror på olika omständigheter i varje enskilt ände. Men att handläggningstiden generellt har ökat för denna grupp sökande kan vi inte se, säger han.

Däremot är tanken med de tvååriga tillstånden att väntetiderna ska påverkas positivt.

– Färre ansökningar kommer att frigöra tid för att handlägga dem snabbare, säger Markus Filipsson, processledare vid Migrationsverket.

Karin Virgin

 

 

 

 

 

 

 

1 kommentar

Lämna en kommentar

Senaste nytt

”Det finns ett oändligt behov av hjälp”

”Det finns ett oändligt behov av hjälp”

Ingenjören Kateryna Mariushkina i Göteborg är en av de volontärer som engagerat sig i arbetet för Ukraina. ”Det som händer i Ukraina finns hela tiden i bakhuvudet” berättar hon.
Fler artiklar