Förlängd uppsägningstid gäller

Anställda över 55 år med mer än 10 års anställning behåller rätten till förlängd uppsägningstid även efter företagsförvärv. Det slog EU-domstolen fast i går i en dom om en tvist mellan Unionen och Almega. På Sveriges Ingenjörer välkomnar man domen.

Anställda över 55 år med mer än 10 års anställning behåller rätten till förlängd uppsägningstid även efter företagsförvärv. Det slog EU-domstolen fast i går i en dom om en tvist mellan Unionen och Almega. På Sveriges Ingenjörer välkomnar man domen.

Den som är över 55 år och har tio års sammanhängande arbetstid behåller rätten till dubbel uppsägningstid, det vill säga ett helt år i stället för 6 månader. Så kan EU-domstolens dom från den 6 april, mellan Unionen och Almega, uttolkas.

Domen satte punkt för nästan fem års förhandlingar. Den gällde fyra av Unionens medlemmar, vars anställningar hade gått över från AstraZeneca och Apoteket AB till servicebolaget ISS Facility Services, ett av Almegas medlemsföretag. När de fyra medarbetarna 2011 blev uppsagda från ISS Facility Services fick de ingen förlängd uppsägningstid trots att de hade rätt till det enligt kollektivavtalet. En av de fyra hade varit anställd i 41 år.

Tanken med regeln om förlängd uppsägningstid för de äldre är att i någon mån kompensera för att det ofta är svårare för dem att hitta nytt jobb när de blir uppsagda.

Arbetsgivaren ISS Facility hävdade att endast tiden hos dem, efter övergången, skulle räknas, men Unionen drev ärendet, först till Arbetsdomstolen 2012 och sedan vidare till EU-domstolen 2014. I går kom till slut beskedet att Unionen hade vunnit.

Domen bedöms som vägledande för alla dem som befinner sig i en liknande situation. EU-domstolens utlåtande visar alltså hur kollektivavtalsvillkoret ska tolkas. Och att det är fackens tolkning som gäller.

Anneli Laanep Joandi, ombudsman på Sveriges Ingenjörer, har haft många sådana ärenden. Hon blev glad när hon hörde utslaget.

– Det är mycket bra för våra medlemmar, säger hon. Tidigare har det inte varit riktigt säkert att man som anställd kunde tillgodoräkna sig anställningstiden efter ett företagsförvärv. Om inte, så skulle man som anställd bli tvungen att börja om från början vid varje företagsförvärv.

Hur vanliga är sådana ärenden?
– De är vanligt förekommande.

Vad händer nu i den här frågan?
– Den ska tillbaka till Arbetsdomstolen, men det är i princip otänkbart att de nu skulle göra någon annan bedömning än EU-domstolen.

Sture Henckel

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Tapani Isoaho

Nya akademikerfacket på Klarna: ”Vill ha transparent process för utköp”

För första gången finns nu en lokal Akademikerförening på Klarna. ”Vi kände att vi ingenjörer och andra med högre utbildning ska kunna föra fram vad vi tycker”, säger den nyvalde ordföranden.
Fler artiklar