Grönska och avslappning ger energi

Foto: Thinkstock/Ingram Publishing. En lugn stund i naturen visade sig ge energi för hela dagen.

 En promenad i parken under lunchpausen eller en stunds avslappning kan göra underverk för din energi resten av dagen.

Finska forskare har låtit 248 anställda från olika branscher bryta sin lunchrutin under tio dagar och antingen lägga in en liten promenad i en park eller dra sig undan och göra avslappningsövningar med andningsövningar och mindfullnessteknik.

Deltagarna i studien åt först en snabb lunch och ägnade sedan 15 minuter åt promenaden eller avslappningen.
Både de som gick ut och de som stannade inne rapporterade att de kände mindre press och kunde koncentrera sig bättre än i vanliga fall. De tyckte också att de mådde bättre under eftermiddagen efter sin nya lunchaktivitet.

De som nöjt mest av sin lunchpaus var de som gick ut i parken.
De som gjorde avslappning njöt inte mer än annars av sin lunchpaus men upplevde att de lyckades koppla av bättre från sitt arbete.
Resultaten av lunchaktiviteterna sträckte sig över hela eftermiddagarna och in i fritiden. Det tycktes som att deltagarna i försöket hade mer energi också efter att de hade lämnat sina arbeten.

För den som arbetar i en storstad kan det vara svårt att ta en långsam promenad i naturen. Avslappningsövningar kan vara enklare att få in i dagsschemat.

Marjaana Sianoja, forskare i psykologi vid universitetet i Tammerfors som gjort studien, säger att de 15 minuter man lägger på att promenera eller slappna av förmodligen kan räknas in som bibehållen produktivitet under eftermiddagen.
Marjaana Sianoja har själv dragit lärdom av sin egen forskning och tar numer en promenadpaus eller mediterar när hon har det pressat på jobbet.
– Vid vackert väder tar jag en tur i en park i närheten, säger hon till New York Times. Men jag måste gå ensam så jag fullt ut kan koncentrera mig på naturen.

Jenny Grensman

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Ingenjören David Stavegård har nära 18 000 prenumererar på ”torsdagstipset” där han visar smarta funktioner i Excel.  Själv är han mest stolt över att ingå i den exklusiva grupp som regelbundet träffar Microsofts Excelteam.
Fler artiklar