Kollektivavtal spelar roll för pensionen

Anställda med tjänstepension utan kollektivavtal kan gå miste om tusentals kronor i månaden i pension jämfört med dem som har kollektivavtalad tjänstepension, visar PTK och Alecta i en ny rapport.

Anställda med tjänstepension utan kollektivavtal kan gå miste om tusentals kronor i månaden i pension jämfört med dem som har kollektivavtalad tjänstepension, visar PTK och Alecta i en ny rapport.

Den fackliga samverkansorganisationen PTK, där bland annat Sveriges Ingenjörer ingår, och pensionsbolaget Alecta har gått samman för att ta fram en rapport som visar på fördelarna med kollektivavtal för pensionen. I dagsläget arbetar enligt PTK en av fem privatanställda tjänstemän på företag utan kollektivavtal.

Jämfört med andra tjänstemän kan de som inte omfattas av kollektivavtal få tusentals kronor mindre i månaden i pension, enligt rapporten Pensionsplagiaten – mer pension med ITP.

Tjänstepensioner utanför kollektivavtalet kan innebära att avsättningen till tjänstepensionen är lika hög som för en person som har tjänstepension ITP 1, men skillnaden finns i avgifterna.

I rapporten utgår man från tre exempel, en informatör, en systemvetare och en jurist där alla tre förutsätts börja jobba heltid vid 27 års ålder och fortsätta jobba heltid ända fram till pensionen vid 67 års ålder. De har olika ingångslön och slutlön.

Informatören börjar i räkneexemplet på 26 000 kronor i månaden, och slutar på 37 490 kronor. Med kollektivavtalad tjänstepension väntas informationen få 23 600 kronor i månaden att jämföra med 22 000 kronor i månaden om hen jobbar på ett stort företag utan kollektivavtal, eller 19 600 kronor på ett medelstort företag utan kollektivavtal.

Systemvetaren börjar på 28 000 kronor och slutar på 44 330 kronor. Skillnaden för systemvetaren om hen har ITP och en tjänstepension till ordinarie pris, utanför kollektivavtal, blir 2 000 kronor om hen jobbar på ett stort företag och nästan 5 000 kronor om hen jobbar på ett medelstort företag. För juristen kan skillnaden bli så mycket som 14 000 kronor.

För fler och mer detaljerade uträkningar se rapporten.

Ania Obminska

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Tapani Isoaho

Nya akademikerfacket på Klarna: ”Vill ha transparent process för utköp”

För första gången finns nu en lokal Akademikerförening på Klarna. ”Vi kände att vi ingenjörer och andra med högre utbildning ska kunna föra fram vad vi tycker”, säger den nyvalde ordföranden.
Fler artiklar