Så blir lönesamtalet lyckat

Jennifer Nilson Fridell, ombudsman på Sveriges Ingenjörer. Foto: Karin JeppssonGenom att förbereda dig ordentligt har du störst chans att påverka din lön, säger Jennifer Nilson Fridell, ombudsman på Sveriges Ingenjörer, som guidar medlemmar inför lönesamtalet.

Genom att förbereda dig ordentligt har du störst chans att påverka din lön, säger Jennifer Nilson Fridell, ombudsman på Sveriges Ingenjörer, som guidar medlemmar inför lönesamtalet.

Jennifer Nilson Fridell, ombudsman på Sveriges Ingenjörer. Foto: Karin Jeppsson

Jennifer Nilson Fridell, ombudsman på Sveriges Ingenjörer. Foto: Karin Jeppsson

Jennifer Nilson Fridells tips till medlemmar som ska ha lönesamtal är att lägga det mesta av krutet inför. Börja med att läsa igenom ditt löneavtal och eventuella lokala lönepolicies, så att du vet vilka lönekriterier som gäller. Kriterierna ska vara sakliga och tydliga. Vissa avtal ligger som en bilaga till kollektivavtalet (som du som medlem kan hitta bakom inloggning på sverigesingenjorer.se), andra kan ligga separat. Ofta går det att hitta avtalen på det egna intranätet, annars kan det vara något som arbetsgivaren eller den lokala akademikerföreningen kan tillhandahålla.

I nästa steg rekommenderar Jennifer Nilson Fridell medlemmar att titta i Saco lönesök, där du med inlogg kan hitta lönestatistik över medlemmarnas faktiska löner.

– Inför ett lönesamtal är det också viktigt att titta på hur lönerna ser ut lokalt. Det är något man brukar kunna fråga den lokala akademikerföreningen om, eller åtminstone kan man få reda på löneläget på arbetsplatsen, i jämförelse med andra, säger Jennifer Nilson Fridell.

Fundera över din egen prestation det senaste året, på vilken feedback du har fått från exempelvis chefer, kollegor och kunder, både internt och externt, för att kunna visa vad du har gjort. Om du i ditt lönesamtal har satt upp mål, har du uppfyllt målen? Är de uppfyllda är de argument som du skall använda i lönesamtalet. Skriv ner dina löneargument och löneanspråk, både i kronor och procent.

– Om du inte är konkret den blir det svårt att veta vad det är ni diskuterar i lönesamtalet, säger Jennifer Nilson Fridell.

Har ditt arbetsinnehåll förändrats, så att du har fått någon ny arbetsuppgift, eller har kanske något dragits bort?

– Om du har fått en helt ny tjänst ska inte din nya lön sättas i en lönerevision, utan genom en lönejustering. Lönerevisionen är bara till för att förändra din lön utifrån vad du har presterat utifrån de lönesättande kriterierna. Pengarna till att göra en lönejustering ska inte tas från pengar avsatta för lönerevisionen, säger Jennifer Nilson Fridell.

När du har presenterat ditt löneförslag för din chef, diskuterat dina prestationer och får besked om vad din nya lön blir har du rätt att få veta på vilka grunder du får denna.

– Vissa avtal ger dig rätt att begära en skriftlig motivering och har du inte ett sådant avtal tycker jag att man åtminstone ska kunna begära en muntlig motivering. Är du inte nöjd med din nya lön finns det också i vissa avtal en möjlighet till förstärkt lönesamtal, men det är det bara ett fåtal avtal som tillåter, däribland teknikavtalet, berättar Jennifer Nilson Fridell.

Vad är den vanligaste fallgropen?
– Att tro att det ändå inte spelar någon roll vad man säger, att man inte kan påverka sin lön. Jo, det spelar roll vad du gör. Enligt kollektivavtalet har du möjlighet att påverka din lön och du ska veta på vilka grunder du får din lön. Ställ frågor, be om fakta och fråga varför arbetsgivaren bedömer på detta sätt om du inte får den löneökning du vill ha. I slutändan är det arbetsgivaren som bestämmer lönen och så länge den inte är diskriminerande får de sätta den hur de vill, men du ska veta på vilka grunder och varför. Sedan bestämmer du själv om du vill acceptera din nya lön. Som fackförbund kan vi inte tvinga arbetsgivare att sätta en viss lön, men lönen ska vara objektiv och transparent och du ska veta vilken lön du får och varför.

Cheferna måste också få rätt förutsättningar för att sätta lön, veta vilka de lönesättande kriterierna är och hur de ska bedöma dem.

– Ofta säger chefer att de inte har mer pengar, men då brukar vi säga att man inte ska stänga pengapåsen innan man ens haft ett lönesamtal. Ett lönesättande samtal ska vara öppet, och ske i dialog. Vi vet att det bara finns en viss summa budgeterat vid lönerevisionen, men om du argumenterar för en lön kan chefen sedan ta argumenten vidare.

– Det finns ingen annan som kan förhandla din lön lika bra som du. Det är du som vet vad du har presterat och vad du har gjort. Medlemmar måste trycka på sin egen prestation, och visa sitt värde. Är man inte nöjd med sin lön och arbetsgivaren inte visar några tecken på förändring får man visa med fötterna att man inte är nöjd, då får man fundera på att byta jobb.

Ania Obminska

1 kommentar

  • Anna

    Detta låter jättefint i en teoretisk värld, såhär fungerar det dock ej i den verkliga världen. Du har ytterst liten påverkan på hur väl din lön ökas varje år, det syns ju även i den ytterst mediokra löneutveckling ingenjörer haft det senaste decenniet (som rapporterats om och om och om igen). Hur många gånger behöver vi medlemmar upprepa att rådande sifferlösa (läs: tandlösa) avtal där vi klumpas ihop med metall ej fungerar tillfredsställande? Det är ju som att man är fast i någon Kafka verklighet där ni talar om för OSS hur det egentligen är och inte tvärt om.

    30 maj 2017

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Tapani Isoaho

Nya akademikerfacket på Klarna: ”Vill ha transparent process för utköp”

För första gången finns nu en lokal Akademikerförening på Klarna. ”Vi kände att vi ingenjörer och andra med högre utbildning ska kunna föra fram vad vi tycker”, säger den nyvalde ordföranden.
Fler artiklar