Tid och misstag viktiga för innovation

BIld: baramee2554/Thinkstock

BIld: baramee2554/Thinkstock

Innovativa anställda vill företag ha för att säkra utveckling och konkurrenskraft. Men det räcker inte bara att önska sig innovation, för att få resultat måste man också organisera jobbet rätt.

Trots att vi pratar enormt mycket om hur viktig innovationskraften är och mäter den på längden och på tvären har det inte hänt så mycket på området.

– Jag läste nyligen Jan Carlzons Riv pyramiderna som ju är från 1985 och där skriver han om exakt de här frågorna. Alla vill ha innovation men att fånga den och bygga in den i organisationerna kräver ihärdigt arbete.

Leif Denti är forskare vid Göteborgs universitet och doktorerade i innovationspsykologi 2009. I sin avhandling försökte han sätta fingret på vad som gör företag innovativa och hur sambandet ledarskap – innovationskraft ser ut. In sin forskning granskade han flera svenska industriföretag närmare.

– Min avsikt var inte att säga vilka som var bra eller dåliga utan att försöka se vad som skilde framgångsrikt innovationsarbete från mindre framgångsrikt, säger Leif Denti. Viss fanns det de företag som var bättre men främst var det nog avdelningar här och var som var duktiga.

Leif Denti talar om det dilemma som innovation ställer företagen inför. För att säkra konkurrenskraft och vara lönsamma behöver man innovation och nytänkande. Men att vara innovativ kräver tid och under den tiden hakar man efter med det vanliga jobbet och är mindre produktiv.

– Vi människor fokuserar på nuet, säger Leif Denti. Även om vi inser att i längden måste vi vara innovativa prioriterar vi att lösa våra dagliga arbetsuppgifter framför att halka efter. Vill man ha innovation är därför mitt
första råd att sätta av tid till det.

Leif Denti menar att så litet som två timmar varannan vecka kan räcka för att ge utrymme för anställda att tänka nytt.

– Öronmärkt tid men också att det måste vara ok att misslyckas är mina två viktigaste råd till den organisation som vill få fart på innovationen, säger han. Har man en organisation där man söker fel och inte accepterar att innovation också innebär risk för misslyckande så är det en kraftfull signal om att det är bästa att inte göra något nytt.

Jenny Grensman

Kommentarer (2 st)

 • 2h varannan vecka räcker inte långt. Är man inte beredd att satsa mer så tycker jag det är bättre att låta bli.

  Processen kommer att bli så utdragen att du inte får något slutresultat och risken är stor att du tappat pucken innan det lett till något. Tvärtom kommer det att bygga en stress för dem som faktiskt tror att man kommer att kunna göra något med de ideer man eventuellt får fram under dessa 2h varannan vecka men detta kommer med stor sannolikhet bli bortkastad tid och skapa personal med orealistiska förväntningar vilket kan leda till demoralisering. Att komma fram med idéer som ingen gör något med är nästan ännu värre. Var rak med vilken typ av arbetsplats det är istället så medarbetarna vet om kreativitet är något man får utlopp för på jobbet – eller hemma.

  Vill man satsa på innovation så måste man, just det – satsa.
  Företag måste göra ett aktivt val, a) vill vi ha en kreativ arbetsplats eller b) vill vi ha personal som gör det de blir tillsagda. Idag upplever jag att många bolag egentligen vill ha b) men det är ett buzzword att vara innovativ, så därför säger man att man vill vara det också. Det låter ju bra att man är innovativ – har en innovativ miljö osv. Men det kostar!

  Google fattade detta med sin Googledag (varje fredag). I snitt 20% av tiden bör gå till innovation. På det sättet ger man de anställda luft att inte bränna ut sig i längden, möjlighet till utlopp för kreativitet, känslan av att kunna påverka sitt eget arbete på ett helt annat sätt. Det viktiga är ju att man lägger dessa 20% på något som ligger inom ramarna för det egna arbetet, automation, processer, eller innovation runt den produkt eller tjänst man arbetar med.
  Det funkade rätt ok för google – eller alphabet som de numera heter, eller hur?

  Sen ska man också vara medveten om att människor är extremt olika. Jag skulle kunna lägga 100% av min arbetstid på att hitta på nya saker, ändra processer och automatisera, men jag har arbetskamrater som inte skulle ha en aning om vad de skulle göra om de fick 20% ”fri spenderbar” tid. De skulle nog sitta på aftonbladet.se, rulla tummarna eller helt enkelt välja att jobba vidare på de ”normala” arbetsuppgifterna.

 • Jag tycker att du har helt rätt. Avsatt tid och att fokusera på det som man lyckas med.
  Hur tacklar man då chefer som säger att det saknas tid JUST NU?
  Man får inte ge sig…. men det är ibland tufft att kämpa mot systemet…

Ingenjören 3/2017

 Ingenjoren 3_2017_omslag_700pxNummer 3 är ute nu! Klicka på omslaget och läs. Det finns också att ladda ner som pdf här, samt genom www.Qiozk.se. Äldre nummer hittar du under Magsinet/Arkiv i toppmenyn eller här.

Resan

Carlos liv gar i zumbatakt Ingenjoren 3_2017

Carlos Ibañez var en blyg kille på KTH. Sedan kom zumban in i hans liv och förändrade allt. Nu lever han på att stå på en scen och dansa, omringad av tjejer. Läs Ingenjörens intervju med Carlos från nummer 3/2017 som pdf här eller här för att läsa artikeln direkt i din webbläsare.

Utmaningen

Easy is no fun Ingenjoren 3_2017

Säger du till Sara Hermansson att något är svårt blir hon bara mer motiverad att göra det. Redan som 26-åring blev hon chef på Scania och fick ansvaret att leda arbetet med att utveckla framtidens elektrifierade bussar och lastbilar. Läs vårt kortmöte med Sara Hermansson från Ingenjören 3/2017 som pdf här eller klicka på omslaget för att läsa direkt i din webbläsare.

Glastaket

Glastaket_Ingenjoren_2_2017_uppslag_500

Vad är egentligen jämställdhet? Handlar det bara om lön och kön på cheferna? I Ingenjören 2/2017 har vi träffat kvinnliga ingenjörer och ekonomer som berättar om en kultur på jobbet som präglas av utanförskap, sexistiska kommentarer och brist på respekt.

Om kommentarer

Vi på redaktionen har bestämt oss för att ha en restriktiv policy när det gäller vilken ton som tillåts i kommentarerna på hemsidan, för att hålla en så hög nivå som möjligt på diskussionerna.  Vi vill inte censurera några åsikter, men förbehåller oss rätten att inte godkänna kommentarer som innehåller någon form av personangrepp eller som på annat sätt kan ses som stötande. Vi kommer också att avvisa irrelevanta kommentarer.Om vi väljer att inte godkänna en kommentar, kontaktar vi i regel den som har skrivit kommentaren (förutsatt att en korrekt mejladress finns angiven) och ber honom/henne att omformulera sig. Tre veckor efter en artikel publicerats stänger vi kommentarerna till den.Vi prioriterar kommunikation med våra medlemmar framför anonyma kommentarer där det inte går att se vem som skriver.

LEDIGA JOBB


GIS-ingenjör
Skara kommun

Arbetsmiljöingenjör
St1 Refinery AB

Systemingenjör miljötålighetsteknik
Saab

Verksamhetschef Park & Gata
Örebro kommun

Kart- och Mätingenjör
Svedala kommun

VA-ingenjör
Älmhults kommun

Driven energioptimerare
Diös Fastigheter AB

GIS-ingenjör
Kumla kommun

Gatuingenjör
Älmhults kommun

Recovery specialist
Adven Sweden AB, Stockholm

VA-Planerare
Knivsta kommun

Processäkerhetsingenjör
Domsjö Fabriker

Sr Forsknings o utv ingenjör
Domsjö Fabriker

Teknisk Affärsutvecklare
Hamamatsu, Stockholm

Gatuingenjör
Sollentuna

Driftledare Gata
Sollentuna

Processäkerhetsingenjör
St1 Refinery AB

Forskningsingenjör
RISE

Projektingenjör 

Jönköpings kommun

Exploateringsingenjör
Ronneby kommun

Institutdirektør
DTU Kemi

Projektledare Gata
Knivsta kommun

Bygg- och projektledare
Sundsvalls kommun

Projektör till gatuavdelningen
Sundsvalls kommun

Varsågod extra förmånlig ränta för dig. SEB
Vill du studera medan du arbetar? Läs en MBA på distans vid STF Business Academy.
Standardiseringen - ditt strategiska verktyg. Svensk Elstandard
fackliganyheter