Allt farligare vara fackligt aktiv

infografikAtt vara fackligt aktiv har blivit farligare det senaste året. Det konstaterar Världsfacket ITUC i sitt årliga index. Svenska fack kan motverka trenden och visa att facklig verksamhet är en tillgång för samhället.infografikAtt vara fackligt aktiv har blivit farligare det senaste året. Det konstaterar Världsfacket ITUC i sitt årliga index. Svenska fack kan motverka trenden och visa att facklig verksamhet är en tillgång för samhället.

I Sverige tycker vi att rätten att organisera sig fackligt och fackets roll i samhället är självklarheter även om det finns problem även här ibland. Men i ett globalt perspektiv är vår situation avundsvärd
– Vi ser stora skillnader i möjligheterna att arbeta facklig även i Europa, sade Union2Unions chef Kristina Henschen vid ett lunchseminarium om ITUC Global Rights Index 2017 i veckan.

I indexet konstaterar man att situationen har försämrats på många håll i världen det senaste året och att hot, våld, sexuella trakasserier och i värsta fall mord drabbar allt fler fackligt aktiva. Även om inget land i Europa platsar på listan över de tio sämsta länderna för facklig verksamhet kränks fackliga rättigheter regelbundet i länder som Grekland, Storbritannien, Ukraina och Belarus.
Sämst är läget i Mellanöstern, delar av Afrika och i Asien där många av länderna får betyget 5 som betyder att det inte finns någon garanti för fackliga rättigheter alls. Exempel på länder där människor fängslas och utsätts förtrakasserier för fackligt engagemang är Sydkorea, Kina, Bangladesh och Ryssland.
– Fackliga rättigheter är mänskliga rättigheter, sade Kristina Henschen och uppmanade svenska fackförbund att stödja de utländska kollegor som inte har det lika väl förspänt.

– Som fackliga organisationer är vi inte försäkringsbolag, sade Akademikerförbundet SSR:s ordförande Heike Erkers. När man är med i SSR så är man inte det bara för sig själv utan också för att stå upp för ett antal grundläggande principer. Därför är det globala fackliga arbetet jätteviktigt. Men vi måste också ta debatten här hemma och ställa krav på våra företag som har verksamheter i andra länder. Det är mycket begärt att de som riskerar sina liv för att jobba fackligt också ska jobba hårt med att organisera sina kollegor.

Att stärka organisationsgraden i Sverige kan vara ett sätt att stärka facket internationellt. Unionens andre vice ordförande Marina Åman berättade hur Unionen hade lyckats vända nedåtgående medlemstillströmning.
– Vi gör samma sak som förut men har paketerat vår verksamhet på ett modernare och mer lättillgängligt sätt och det har givit resultat. Många utländska fackliga organisationer kontaktar också oss och undrar hur vi har lyckats, berättade Marina Åman.

– Att stärka de fackliga rättigheterna i Sverige är viktigt, poängterade Heike Erkers. Vi ser ju att människor blir utnyttjade här hos oss också, papperslösa som jobbar svart eller människor i byggbranschen som tar stora risker i sina jobb för löner som ingen svensk skulle acceptera.

Jenny Grensman

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Ingenjören David Stavegård har nära 18 000 prenumererar på ”torsdagstipset” där han visar smarta funktioner i Excel.  Själv är han mest stolt över att ingå i den exklusiva grupp som regelbundet träffar Microsofts Excelteam.
Fler artiklar