Oförklarad löneskillnad störst bland tjänstemän

Fortfarande finns en löneskillnad mellan kvinnor och män som statistiken inte kan förklara och störst är den bland tjänstemän i privat sektor, visar Medlingsinstitutets senaste rapport.

Fortfarande finns en löneskillnad mellan kvinnor och män som statistiken inte kan förklara och störst är den bland tjänstemän i privat sektor, visar Medlingsinstitutets senaste rapport.

Källa: Medlingsinstitutets rapport "Löneskillnaden mellan kvinnor och män 2016"

(Klicka på bilden för större version) Källa: Medlingsinstitutet och SCB

Jämfört med 2015 minskade löneskillnaden mellan kvinnor och män med 0,5 procentenheter förra året till 12 procent, visar Medlingsinstitutet i en ny rapport. Sett till hela ekonomin tjänade kvinnorna i genomsnitt 30 700 kronor i månaden förra året och männen i genomsnitt 34 900 kronor. Variationerna mellan sektorerna var dock stora.

fakta

I Medlingsinstitutets rapport redovisas lön som månadslön. Det innebär att deltidslöner har räknats om till heltidslöner. Månadslön är avtalad fast lön inklusive fasta lönetillägg och rörliga lönetillägg, men inte övertidsersättning eller bonusar.

Den högsta genomsnittslönen hade manliga tjänstemän i privat sektor, 44 100 kronor i månaden, och den lägsta hade kvinnliga arbetare i privat sektor, 25 300 kronor. Kvinnliga tjänstemän i privat sektor tjänade i genomsnitt 36 300 kronor i månaden.

När Medlingsinstitutet har tittat på vilken betydelse mätbara faktorer har för löneskillnaderna förklaras den till största del av att kvinnor och män finns i olika yrken med olika lönelägen. Men det finns också en statistiskt oförklarad löneskillnad mellan män och kvinnor, det vill säga en skillnad som kvarstår även efter att man har tagit hänsyn till skillnader i yrke, sektor, utbildning, ålder och arbetstid.

För hela ekonomin låg den oförklarade löneskillnaden mellan kvinnor och män på 4,5 procent förra året. Störst var skillnaden bland tjänstemän i privat sektor, 7,2 procent, att jämföra med endast 0,3 procent inom kommuner, 3,5 procent bland arbetare i privat sektor och 3,8 procent inom landstingen (se grafiken nedan).

Kvinnors lön i procent av mäns lön år 2016. Källa: Medlingsinstitutet och SCB

Kvinnors lön i procent av mäns lön år 2016 efter att hänsyn tagits till skillnader i yrke, sektor, utbildning, ålder och arbetstid. (Klicka på bilden för större version) Källa: Medlingsinstitutet och SCB

Kvinnor tjänar i genomsnitt mindre än män. De arbetar också färre timmar än män, vilket gör att inkomstskillnaderna mellan kvinnor och män är större än löneskillnaderna, skriver Medlingsinstitutet i rapporten.

Att kvinnor arbetar färre timmar än män kan enligt Medlingsinstitutet bero på att kvinnor i större utsträckning jobbar deltid, men också på att de i större utsträckning har jobbfrånvaro. Detta hänger enligt rapporten delvis ihop med att kvinnor i högre grad tar ansvar för hem och familj, alltså gör en större del av det så kallade oavlönade arbetet. En högre andel kvinnor än män tar ut föräldrapenning, är hemma med sjuka barn och vårdar närstående, har Försäkringskassans statistik visat.

Ania Obminska

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Här är de populäraste kurserna för yrkesverksamma ingenjörer

Här är de populäraste kurserna för yrkesverksamma ingenjörer

Många lärosäten satsar på kompetensutveckling av ingenjörer. Vi har tagit reda på vilka som är de populäraste kurserna som går att kombinera med jobbet. Se listan med nära 50 kurser i topp.
Fler artiklar