Svenskar ser ljusare på ekonomin

Andelen svenskar som anser att det ekonomiska läget i Sverige är bra har ökat och är nu uppe på samma nivå som före finanskrisen, enligt en undersökning av Pew Research Center. Bland unga svenskar är också tron på att de som är barn i dag kommer att få det bättre ställt än sina föräldrar hög. Men en betydligt lägre andel av dem som är äldre tror det.

Andelen svenskar som anser att det ekonomiska läget i Sverige är bra har ökat och är nu uppe på samma nivå som före finanskrisen, enligt en undersökning av Pew Research Center. Bland unga svenskar är också tron på att de som är barn i dag kommer att få det bättre ställt än sina föräldrar hög. Men en betydligt lägre andel av dem som är äldre tror det.

läs mer

Läs hela undersökningen Global Publics More Upbeat About the Economy här.

Pew Research Center frågade tidigare i år 34 788 personer i 32 länder om deras syn på sina länders ekonomi. Undersökningen visar bland annat att andelen svenskar som anser att den svenska ekonomin går bra har ökat, 84 procent i år att jämföra med 76 procent 2016. Andelen som svarar att det ekonomiska läget i Sverige är bra är nu uppe i samma nivåer som före finanskrisen.

Liknande ökningar har skett i flera länder, med det största hoppet i Nederländerna, där 87 procent anser att den inhemska ekonomin går bra, att jämföra med 62 procent förra året. Nederländerna är också det land där högst andel svarade positivt på frågan, följt av Tyskland med 86 procent och Sverige med 84 procent.

Undersökningen visar också att 63 procent av svenskarna i åldrarna 18–29 år tror att de som är barn i Sverige i dag kommer att växa upp och ha det bättre ekonomiskt än sina föräldrar. Bland svenskar som är 50 år och äldre var det bara 37 procent som tror samma sak.

I Grekland svarade en mycket låg andel att det nuvarande ekonomiska läget var bra i landet, bara 2 procent, men en högre andel, 21 procent, trodde att de som är barn i dag kommer att få det bättre ekonomiskt än deras föräldrar. Landet med den högsta andel som svarade att barnen kommer att få det bättre ekonomiskt som vuxna jämfört med sina föräldrar var Chile, med 69 procent.

Pew Research Center tittade också på sambandet mellan deltagarnas uppfattning av det ekonomiska läget, deras politiska ideologi (vänster, mitten eller höger) och vilka som var vid makten. Hela 92 procent av de svenskar som deltog i undersökningen och var ideologiskt sett vänster ansåg att det nuvarande ekonomiska läget i Sverige var bra, medan andelen deltagare som ideologiskt sett var höger och var positiva till den svenska ekonomin var 75 procent, det vill säga 17 procentenheter lägre.

Ania Obminska

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Ingenjören David Stavegård har nära 18 000 prenumererar på ”torsdagstipset” där han visar smarta funktioner i Excel.  Själv är han mest stolt över att ingå i den exklusiva grupp som regelbundet träffar Microsofts Excelteam.
Fler artiklar