ABB ger chefer kurs i MBL

Tjänstemannafacken på ABB har kommit överens med arbetsgivaren om en partsgemensam utbildning om Medbestämmandelagen, MBL. Tanken är att kunniga svenska chefer inom företaget ska kunna lära utländska chefer om MBL-reglerna i Sverige för att förhindra framtida MBL-brott.

Tjänstemannafacken på ABB har kommit överens med arbetsgivaren om en partsgemensam utbildning om Medbestämmandelagen, MBL. Tanken är att kunniga svenska chefer inom företaget ska kunna lära utländska chefer om MBL-reglerna i Sverige för att förhindra framtida MBL-brott.

ABB ska under hösten ge en utbildning i MBL för alla chefer och för de fackliga ombuden tillsammans. Kursen är ett resultat av tidigare centrala förhandlingar kring ett brott mot MBL.

Pia Hill

Pia Hill, vice ordförande i Akademikerföreningen på ABB. Foto: ABB

– Vi har haft centrala förhandlingar med ABB, säger Pia Hill, vice ordförande i Akademikerföreningen. Vi har sett ökande problem med MBL i och med globaliseringen. Allt fler beslut fattas utanför Sveriges gränser, och utländska chefer har ofta för dålig insyn i svensk lagstiftning. Det kanske inte är så konstigt, men det har lett till ett antal fall av MBL-brott.

Vilka typer av MBL-förhandlingar är det frågan om då?
– Det är de typiska, att man vill lägga ner eller sälja en del av en verksamhet, det vill säga någonting som påverkar personalen, säger hon.

Christian Dieckmann, förhandlingschef på ABB, håller med om att utländska chefer ofta inte känner till de svenska MBL-reglerna.

– Det som är bra med utbildningen som vi har kommit överens om är att den är partsgemensam. Den är till för både de högre cheferna och för de fackliga företrädarna, säger han. Vi kommer att gå igenom MBL, vilka förhandlingsskyldigheter som gäller, vilka krav man har att uppfylla. Det blir en tvåtimmars kurs som vi ger vid några olika tillfällen. Det är för att vi är ett globalt företag och vill vara proaktiva med att hantera situationen med chefer i andra länder.

Kursen ges till svenska chefer, är det formaliserat hur den kunskapen ska överföras till utländska chefer?
– Nej, det här är ett första steg. Det blir ett ansvar för de svenska cheferna att föra den diskussionen vidare.

Tidigare fall

ABB har också förr hållit kurser i MBL efter missar. Se tidigare artikel i Ingenjören.

En sådan missad till MBL-förhandling var när ABB sålde kabelfabriken i Karlskrona till det danska kabelföretaget NKT. När MBL-förhandlingen aldrig blev av, krävde facken på ABB arbetsgivaren på skadestånd. Förhandlingarna som följde ledde till överenskommelsen om MBL-kurserna.

MBL instiftades som lag 1976 i Sverige. Tanken var att stärka arbetstagarnas möjlighet att få information och inflytande över arbetsplatsen. Med tiden har svenska arbetsgivare vant sig vid lagen, och har också flera gånger gett uttryck för att MBL är bra eftersom det ger företag och anställda en anledning att ha en konstruktiv dialog.

Sture Henckel

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Tapani Isoaho

Nya akademikerfacket på Klarna: ”Vill ha transparent process för utköp”

För första gången finns nu en lokal Akademikerförening på Klarna. ”Vi kände att vi ingenjörer och andra med högre utbildning ska kunna föra fram vad vi tycker”, säger den nyvalde ordföranden.
Fler artiklar