Chefer lär sig leda innovatörer

Den här veckan påbörjade 24 ingenjörer en kurs i konsten att leda innovationsarbete. En särskild poäng med kursens upplägg är att deltagarna kommer från en mängd olika sorters företag, något som ger en stor bredd av erfarenheter för alla deltagare att ta del av.

Kursdeltagarna i kursen Leda Innovation samlades på en kursgård i Sigtuna i måndags, för den första av tre moduler. De nästföljande kommer i oktober och november. Anders Hallgren som arbetar med just innovationsfrågor på Sveriges Ingenjörer har varit med och tagit fram den.

Anders Hallgren

Anders Hallgren

– Kursen är egentligen en Spinoff från vårt projekt Idélandet Sverige, säger han. Kursen riktar sig till medlemmar i chefsposition som jobbar med innovation. Tanken är att de som går kursen ska kunna hjälpa varandra genom att bidra med sina egna erfarenheter.

Många sorters företag är representerade. Några exempel är forskningsinstitutioner, Fjällräven, Sony Mobile och Astra Zeneca. Anders Hallgren tyckte sig se att de som kom till första kurstillfället var laddade.

– Det finns kurser om innovation, men desto färre kurser om hur man leder innovationsarbete. Vi hittade Handelshögskolans kommersiella del, Stockholm School of Economics, som har vana att sätta ihop avancerade kurser av det här slaget.

Ingemar Larsson, senior projektledare på Axis Communications AB som främst är känt som tillverkare av övervakningskameror, jobbar till vardags med att leda utvecklingsprojekt för nya produkter. Han tyckte att han kunde se att många av de andra kursdeltagarna hade liknande innovationsutmaningar oavsett vilken typ av industri de kom från.

Ingemar Larsson. Foto: Sveriges Ingenjörer

Ingemar Larsson. Foto: Sveriges Ingenjörer

– Alla deltagarna arbetade med att leda innovationsprojekt, säger han. De var bland annat tekniker, managers och utvecklingschefer. Affärsnyttan är viktig, och en vanlig fråga är ju hur den innovationsinsats man funderar på kommer att betala sig, jämfört med en annan satsning, säger han.

Han uppskattar också bredden av olika erfarenheter hos dem som går kursen och hoppas på ett bestående nätverk även efter kursen.

Lena Norman på SEB jobbar med strategiska managementfrågor inom IT. Hon ser innovationer som mycket viktiga för bankerna som möter en hårdare regelstyrning efter finanskrisen och en marknad där nya konkurrenter skär ut vissa lönsamma delar.

Lena Norman. Foto: Sveriges Ingenjörer

Lena Norman. Foto: Sveriges Ingenjörer

Hon berömmer kursens upplägg.

– Det är inte bara föreläsningar. Man kan nästan säga att vi samskapar den här kursen. Vi har jobbat i mindre grupper med så kallade reflekterande team, där var och en i gruppen beskriver sin utmaning inom innovationsledning. De andra lyssnar först, men går sedan in och reflekterar. Det gör att var och en får höra flera nya perspektiv på sin egen utmaning.

Hon berättar också att kursdeltagarna i de senare träffarna kommer att gå ännu djupare in i varandras erfarenheter. De ska bland annat får ”skugga” en av de andra, det vill säga gå bredvid i den andra personens arbete under en tid. Själv funderar hon på att bjuda in en kurskollega till ett ledningsmöte.

Anders Hallgren är nöjd med hur kursen startade.

– Vi ser det här som en medlemsförmån. Det här är första kursen. I vår, i februari, kommer vi att ha en uppföljare.

Den kostar en del, 45 000 kronor, men det är ändå väsentligt mycket billigare än det skulle ha blivit utan Sveriges Ingenjörers arrangemang.

– Intresset för kursen har hittills varit stort, säger Anders Hallgren. Vi hoppas och räknar med att kunna hålla fler sådana här kurser i framtiden.

Sture Henckel

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Ingenjören David Stavegård har nära 18 000 prenumererar på ”torsdagstipset” där han visar smarta funktioner i Excel.  Själv är han mest stolt över att ingå i den exklusiva grupp som regelbundet träffar Microsofts Excelteam.
Fler artiklar