ILO: Mindre företag viktiga jobbskapare

Högskolans styrning och resurser utreds

Arbetslösheten globalt har ökat med 3 miljoner det senaste året och är nu uppe i 201 miljoner människor. De små och medelstora företagen har en viktig roll att spela för att öka sysselsättningen, enligt FN-organet ILO.

Arbetslösheten globalt har ökat med 3 miljoner det senaste året och är nu uppe i 201 miljoner människor. De små och medelstora företagen har en viktig roll att spela för att öka sysselsättningen, enligt FN-organet ILO.

Antalet heltidsanställda på små- och medelstora företag i världen låg på ungefär 79 miljoner år 2003. Siffran har sedan dess ökat stadigt och låg förra året på 156 miljoner. De små och medelstora företagen står också för en allt större andel av heltidsanställningarna i världen, drygt 35 procent förra året att jämföra med cirka 31 procent 2003. Detta enligt den internationella arbetsorganisationen ILO:s nya rapport ”World Employment Social Outlook 2017”.

Det senaste året har ökningen av heltidsanställda på små- och medelstora företag dock stannat av. Samtidigt har antalet arbetslösa i världen ökat med 3,4 miljoner till 201 miljoner och 780 miljoner arbetare lever fortfarande i fattigdom. Men ILO ser ändå de små- och medelstora företagen som avgörande för att skapa nya jobb. FN-organet vill se satsningar och bättre villkor för små- och medelstora företag, bland annat i form av pengar som ska användas för att öka sysselsättningen under nästa år.

ILO lyfter i rapporten också fram vikten av fortbildning. Företag som fortbildar sina heltidsanställda är 19,6 procent mer produktiva och har 5,3 procent lägre arbetskraftskostnader än företag som inte erbjuder fortbildning. Heltidsanställda som får fortbildning har också i genomsnitt 14 procent högre lön än de som inte får det.

Totalt 132 länder/ekonomier ingår i ILO:s rapport.

Ania Obminska

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Ingenjören David Stavegård har nära 18 000 prenumererar på ”torsdagstipset” där han visar smarta funktioner i Excel.  Själv är han mest stolt över att ingå i den exklusiva grupp som regelbundet träffar Microsofts Excelteam.
Fler artiklar