AD: Statligt anställda ska med vid flytt

Det stod inget om arbetsort i de myndighetsanställdas avtal. Därför är de arbetsskyldiga när myndigheten flyttar, enligt Arbetsdomstolen. Foto: djedzura/Thinkstock
Det stod inget om arbetsort i de myndighetsanställdas avtal. Därför är de arbetsskyldiga när myndigheten flyttar, enligt Arbetsdomstolen. Foto: djedzura/Thinkstock

Den som jobbar på en myndighet som ska flytta och inte har en arbetsort angiven i sitt anställningsavtal är skyldig att följa med till den nya orten, enligt en ny dom från Arbetsdomstolen, AD. Alternativet är att säga upp sig själv och få karens på a-kassa och försämrat omställningsstöd.
– Det blir en rätt hård konsekvens för dem som inte vill följa med, säger Ove Rang, förhandlingschef för offentlig sektor på Sveriges Ingenjörer.

Fackförbunden Jusek och ST stämde staten för att utreda om arbetsskyldighet gäller för anställda på Fastighetsmäklarinspektionen när myndigheten flyttar från Stockholm till Karlstad. I domen som kom på onsdagsförmiddagen slår Arbetsdomstolen, AD, fast att ja, saknas arbetsort i anställningsavtalet är den anställda skyldig att flytta med myndigheten.

– Det innebär att de som inte vill flytta med tvingas säga upp sig och det begränsar vilken hjälp de kan få, till omställningsstöd, a-kassa och inkomstförsäkring. Det blir en rätt hård konsekvens för dem som inte vill eller kan följa med. Om det här är följden av en myndighetsflytt måste vi fundera på om lagstiftningen eller andra avtal behöver förändras, säger Ove Rang, förhandlingschef för offentlig sektor på Sveriges Ingenjörer, och tillägger att de som arbetar inom eller har för avsikt att börja jobba inom staten nu bör se till att arbetsort finns med i anställningsbeslutet eller anställningskontraktet för att inte riskera att hamna i en utsatt situation om arbetsplatsen omlokaliseras.

Arbetsdomstolen skriver i sitt beslut att anställda sedan 1960-talet konsekvent har varit skyldiga att följa med sin arbetsgivare till den nya orten och att det är förankrat i både lag och förarbeten. Men två av de sju ledamöterna i AD var skiljaktiga.

De två ledamöterna skriver bland annat att de anställda har sökt och fått jobb i Stockholm och att frågan om skyldighet att arbeta på andra orter inte har berörts i det muntliga avtalet med arbetsgivaren. De anställda ska inte haft anledning att räkna med att bli skyldiga att byta arbetsplats från Stockholm till Karlstad. Detta är enligt de två ledamöterna ”en avsevärt vidare arbetsskyldighet än som gäller på den övriga arbetsmarknaden”.

Bakgrunden till att regeringen vill utlokalisera myndigheter är att öka den statliga närvaron i hela landet och öka antalet arbetstillfällen. Fler myndigheter är på väg att flytta helt eller delvis från huvudstaden, däribland delar av Universitets- och högskolerådet, Tillväxtverket och Strålskyddsmyndigheten. Men beslutet har väckt kritik. Bland annat har ST:s förbundsordförande Britta Lejon sagt att utlokalisering inte ger fler jobb, utan att det bara handlar om att flytta jobb.

Arbetsdomstolens dom går inte att överklaga.

Ania Obminska

Läs Ove Rangs blogginlägg om AD-domen här.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Tapani Isoaho

Nya akademikerfacket på Klarna: ”Vill ha transparent process för utköp”

För första gången finns nu en lokal Akademikerförening på Klarna. ”Vi kände att vi ingenjörer och andra med högre utbildning ska kunna föra fram vad vi tycker”, säger den nyvalde ordföranden.
Fler artiklar