Fackliga uppdrag ska ge a-kassa

Fackliga uppdrag ska inte påverka möjligheten att få a-kassa. Foto: Mostphotos

Den tid som anställda lägger på fackliga uppdrag ska ligga till grund för a-kassan. Det föreslår regeringen i ett lagförslag som presenterades i dag.

Att ta på sig ett uppdrag som förtroendevald i ett fackförbund eller en annan organisation kan bli dyrt om man blir arbetslös. Den som exempelvis jobbar 80 procent för att kunna lägga 20 procent av sin tid på ett förtroendemannauppdrag får en ersättning från a-kassan som baseras på 80 procent av lönen.

Ett ekonomiskt bortfall om man blir arbetslös kan få anställda att tveka inför att ta på sig ett fackligt uppdrag, något som hotar den svenska modellen som bygger på att anställda är villiga att engagera sig fackligt.

Problemet har diskuterats under flera år och i 2017 års budget blev det klart att reglernas ska ändras. Nu kom också förslaget på lagändring i form av en proposition från regering till riksdag.

Förslaget presenterades av statsminister Stefan Löfvén under hans tal på Sacos kongress som inleds i dag.

– Ett välkommet besked från regeringen, säger Sacos ordförande Göran Arrius. Det arbetet som våra förtroendevalda lägger ner är mycket viktigt för Sverige och för alla som arbetar, och det är därför en självklarhet att det ska jämställas med förvärvsarbete.

Regeringen föreslår att lagändringarna träder i kraft den 2 juli 2018.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Tapani Isoaho

Nya akademikerfacket på Klarna: ”Vill ha transparent process för utköp”

För första gången finns nu en lokal Akademikerförening på Klarna. ”Vi kände att vi ingenjörer och andra med högre utbildning ska kunna föra fram vad vi tycker”, säger den nyvalde ordföranden.
Fler artiklar