TCO vill att fler kan studera under sjukskrivning

Foto: Mostphotos.

En av fyra sjukskrivna tjänstemän önskar att de haft möjlighet att studera med rehabiliteringspenning under sjukskrivningen. Därför presenterar nu TCO ett förslag om att utvidga möjligheterna för sjukskrivna att studera som en väg tillbaka till arbete.

I dag är möjligheterna att kunna studera under sjukskrivning begränsade. För att fler sjukskrivna tjänstemän ska kunna gå tillbaka till ett arbete där deras kompetens och erfarenhet tas tillvara föreslår TCO att regeringen breddar möjligheten för sjukskrivna att studera med rehabiliteringspenning.

– Det är ett problem att regelverket ser ut som det gör i dag. Om man efter 180 dagar dagars sjukskrivning fortfarande är för sjuk för att gå tillbaka till sitt gamla arbete, kan man tvingas söka sig till andra jobb där man inte får använda sin kompetens. Det är både en förlust för individen och för samhället, sa Samuel Engblom, samhällspolitisk chef på TCO, när förslaget nyligen presenterades.

TCO har tagit fram en rapport som bygger på en enkätundersökning med tjänstemän som var sjukskrivna minst 300 dagar någon gång mellan 2012–2014. Den visar att 26 procent önskade att de hade haft möjligheten att studera med rehabiliteringspenning under sin sjukskrivning. Störst efterfrågan på att studera fanns bland tjänstemän med längre högskoleutbildning (tre år eller längre), kvinnor och tjänstemän som blivit sjukskrivna på grund av psykisk ohälsa.

I första hand ville de sjukskrivna tjänstemännen studera på universitet eller högskola för att bredda eller fördjupa den utbildning man har men syftet med studier skilde sig beroende på utbildningsnivå.

Mikael Dubois

– De flesta tjänstemän med en högskoleutbildning som är tre år eller längre ville studera för att kunna gå tillbaka till ett annat arbete inom samma yrke eller bransch. Tjänstemän med lägre utbildning önskade däremot i högre utsträckning studera för att kunna gå tillbaka till en helt annan bransch eller yrke, sa Mikael Dubois, utredare på TCO som har genomfört studien och skrivit rapporten.

Enkätstudien visar också att det finns skillnader mellan könen. En högre andel kvinnor än män (29 respektive 20 procent) svarade att den främsta anledningen till att studera under sjukskrivningen hade varit att söka arbete i en helt annan bransch eller ett helt annat yrke.
TCO:s förslag innebär att sjukskrivna som saknar arbetsförmåga inom sitt kompetensområde ska kunna studera i omställningssyfte med rehabiliteringspenning i högst 40 veckor (2 terminer). Det kan antingen handla om att avsluta en tidigare påbörjad akademisk utbildning eller att sadla om och påbörja en eftergymnasial utbildning som är längre än 40 veckor.

Från vänster: Johan Forssell, Therese Svanström Andersson och Mikael Dubois.

När rapporten presenterades deltog också två politiker i en paneldebatt: Johan Forssell (M), vice ordförande i socialförsäkringsutskottet och Therese Svanström Andersson (S), statssekreterare hos socialförsäkringsminister Annika Strandhäll.

Johan Forssell delade TCO:s uppfattning att det behövs bättre möjligheter till omställning men han är ändå skeptisk till förslaget.

– Jag undrar om sjukförsäkringen är rätt verktyg för detta, sa han.
Therese Svanström Andersson betonade hur viktigt det är att satsa mer på förebyggande arbetsmiljöarbete för att förhindra att så många som i dag blir sjukskrivna. Även hon var tveksam till TCO:s förslag och vill att arbetsplatserna ska vara mer i fokus för att hitta rätt åtgärder för att minska sjukskrivningarna.

– I dag när arbetslösheten är låg borde omställningsorganisationerna kunna göra mer åt de snabbt ökande sjukskrivningarna. Det finns mycket pengar och resurser i omställningsförsäkringarna som har avtalats fram av parterna på arbetsmarknaden. Jag skulle vilja att parterna funderade på hur försäkringarna skulle kunna användas för att få fler sjukskrivna åter i arbete, sa Therese Svanström Andersson.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Tapani Isoaho

Nya akademikerfacket på Klarna: ”Vill ha transparent process för utköp”

För första gången finns nu en lokal Akademikerförening på Klarna. ”Vi kände att vi ingenjörer och andra med högre utbildning ska kunna föra fram vad vi tycker”, säger den nyvalde ordföranden.
Fler artiklar