Företagshälsovård lurar arbetsgivare

Företagshälsovård och konsulter uppger allt för ofta att de har kompetens att utreda mobbning på arbetsplatser med Faktaundersökningsmodellen, trots att kompetensen saknas. Foto: Mostphotos Lightfield.

Många utredningar om kränkande särbehandling och mobbning håller en skrämmande låg nivå. Ännu värre är konsulter och företagshälsovård som ljuger och påstår att de har rätt kompetens för att genomföra utredningar. Det säger forskaren och experten på mobbning, Stefan Blomberg.

Stefan Blomberg arbetar på Arbets- och miljömedicin i Linköping, främst med att utreda patienter som misstänks ha blivit sjuka på grund av sitt arbete. Han är också känd för att ha introducerat en norsk metod i Sverige för att hantera mobbning på arbetsplatser. På svenska kallas metoden för Faktaundersökningsmodellen.

Metoden påminner om en polisutredning på så vis att utredaren intervjuar alla inblandade och ingen får vara anonym. Den som anklagas för att vara mobbare får ge sin bild av vad som har hänt och även vittnen, ofta kolleger i samma arbetsgrupp, intervjuas också.

Faktaundersökningsmodellen har börjat spridas i Sverige och goda exempel visar att den är framgångsrik. Det har lett till att allt fler, både arbetsgivare och företagshälsor som anlitar konsulter för utredningar, vill att modellen tillämpas.

Nu har Stefan Blomberg sett flera exempel på att konsulter påstår sig ha utbildning för att genomföra faktaundersökningar men saknar det och lämnar över utredningar som håller en skrämmande låg kvalitet.

Stefan Blomberg. Foto: Rikard Knutsson

–Jag har stött på tillräckligt många fall för att känna mig säker på att det här är ett utbrett problem. Det handlar om konsulter och företagshälsor som medvetet eller på grund av okunnighet lurar arbetsgivare på hundratusentals kronor och samtidigt skadar organisationer och individer, säger Stefan Blomberg.

Han tog upp problemet i ett blogginlägg på arbets- och miljömedicinbloggen i början av november och många har reagerat. Över etthundra personer har hört av sig genom att kommentera inlägget och Stefan har också träffat personal från företagshälsovård, konsulter och arbetsgivare som är tacksamma över att han har lyft frågan. De allra flesta är positiva men några har också varit kritiska och har begärt att inlägget raderas.

Stefan Blomberg menar att det saknas en etisk kompass i branschen och att så många har kommenterat blogginlägget tyder på att han har träffat en öm punkt.

Personer som har blivit utredda har också hört av sig och Stefan har fått se exempel på utredningar där beställaren har begärt att Faktaundersökningsmetoden tillämpas men där utredaren inte alls har följt modellen. I flera fall har man brutit mot den viktigaste grundpelaren, den att alla inblandade har rätt att ge replik och genmäle.

– Transparens och möjligheten att få försvara sig och kommentera andras förklaringar är själva grundidén i modellen. Här har man struntat i det och då är det rent bedrägeri, säger Stefan Blomberg.

Han har också fått patientremisser och startat utredningar av patienter där tidigare dokumentation och utredningar visar liknande brister.

Faktaundersökningsmodellen börjar bli ett begrepp och många arbetsgivare har fått upp ögonen för den och vill jobba på det viset för att reda ut anmälningar om mobbning och kränkande särbehandling.

– De som har utbildat sig i Faktaundersökningsmodellen, både inom företagshälsovården och bland konsulter, blir givetvis jättearga när konkurrenter påstår att de jobbar med modellen men sedan inte gör det eller inte har kompetens för att göra bra utredningar, säger Stefan Blomberg.

Han har också blivit kontaktad av konsulter som kört fast och behöver Stefans handledning. Flera konsuler har berättat att de har bett att få gå en utbildning för att lära sig metoden men får inte därför att det saknas ekonomiska resurser. Konsultfirmorna säljer in sina tjänster med löftet om att jobba enligt Faktaundersökningsmodellen och konsulterna som saknar kompetensen hamnar i gisslan.

Men blogginlägget verkar också ha fått de effekter som Stefan Blomberg hade hoppats på.

– Efter en vecka hörde en konsult av sig och berättade att han och en kollega äntligen, tack vare blogginlägget, skulle få gå en utbildning och lära sig hur man genomför utredningar med Faktaundersökningsmodellen. När jag får höra det blir jag glad.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

”Jag trodde inte på högkänslighet, nu vill jag hjälpa andra”

”Jag trodde inte på högkänslighet, nu vill jag hjälpa andra”

Efter kraschen, på toppen av karriären, låg ingenjören Kristoffer Ejebro i fosterställning i pojkrummet hos sina föräldrar. Först när förstod att han var högkänslig hittade han nycklarna till ett bra liv.
Fler artiklar