Judo ska minska fallolyckorna på jobbet

Fallträning på jobbet blir kanske mindre tävling och mer vardag. Foto: master1305/Thinkstock

I ett försök att minska antalet fallolyckor ska AFA Försäkring starta ett projekt tillsammans med Judoförbundet för att lära anställda att falla utan att göra sig illa.

Fallolyckor är den klart vanligaste arbetsolyckan, och den vanligaste fallolyckan sker nere på marken.

Susanna Stymne Airey är chef för enheten Förebygg på AFA Försäkring som tillsammans med judoförbundet ska försöka få ner antalet fallolyckor genom förebyggande träning.

– De allra mest drabbade arbetsplatserna är byggen, vården och transporsektorn. Det kan vara oreda på byggplatser, hala golv i sjukvården och inom transportbranschen är det vanligt att det händer något på parkeringsplatsen kring lastbilen, säger Susanna Stymne Airey.

Det handlar oftast inte om fall från stegar och så vidare, utan om helt vanliga fall från marknivå. De kanske mest typiska olyckorna är helt vanliga halkolyckor på väg till och från jobbet. De allra flesta sker på vintern.

Susanna Stymne Airey. Foto: Susanne Ekström

– Vi på AFA får in ungefär 9 000 sådana fall om året, säger Susanna Stymne Airey.

Det var efter ett föredrag av Judoförbundet i Almedalen i somras, om ett projekt med fallteknik för äldre, som AFA blev intresserade.

– Vi kommer att ha forskare som följer projektet, och det handlar om att systematiskt få bort riskerna, säger Susanna Stymne Airey.

Karin Strömqvist Bååthe är judotränare sedan många år och projektledare för Judoförbundet. Hon betonar hur projektet kan gynna flera inblandade.

– Samhället vill få lägre kostnader för skador, det blir mindre skador för individen, vi i Judoförbundet kan få uppmärksamhet för vår idrott samtidigt som även försäkringsbolagen vill få ner antalet skador.

Fallolyckor

I Sverige sker cirka 270 000 fallolyckor per år.

Cirka 70 000 kräver sjukhusvård.

Cirka 1 500 orsakar dödsfall.

40 procent av alla allvarliga arbetsplatsolyckor är en fallolycka.

Källa: Fallkompetens i arbetslivet

Karin Strömqvist Bååthe anser att Judoförbundet har rätt metoder för att minska just fallskador. Det handlar till en del om själva falltekniken, att hålla in huvudet och ta emot sig på rätt sätt om man faller. Men hon påpekar att judoträning också stärker musklerna och ger bättre kroppsuppfattning och balans.

– Dessutom kan det minska rädslan för att falla, säger hon. Då kan man slappna av, vilket i sig kan bidra till att man faktiskt inte faller.

Judoförbundet utbildar nu en grupp med fallinstruktörer som består av en läkare, tre sjukgymnaster och en arbetsmiljöterapeut. Alla tränar judo och jobbar själva inom vården. De kommer att hålla i pilotprojekt på några utvalda arbetsplatser, med tio träningar och sedan intervjuer och mätningar.

– Vi har ingen vetenskaplig forskning på detta sedan tidigare, säger Karin Strömqvist Bååthe, men vi har mycket bra erfarenheter. Med otränade individer ser vi störst förbättring under de första månaderna.

Projektet ska pågå i åtminstone ett år och presenteras mer utförligt på ett seminarium den 28 mars i år.

Hur träningarna ska gå till rent praktiskt kan variera. Kanske tar tränarna med sig en judomatta till arbetsplatsen. Om det är nära till dojon – judoträningslokalen – kanske träningen äger rum där.

Sture Henckel

Lämna en kommentar

Senaste nytt

”Jag trodde inte på högkänslighet, nu vill jag hjälpa andra”

”Jag trodde inte på högkänslighet, nu vill jag hjälpa andra”

Efter kraschen, på toppen av karriären, låg ingenjören Kristoffer Ejebro i fosterställning i pojkrummet hos sina föräldrar. Först när förstod att han var högkänslig hittade han nycklarna till ett bra liv.
Fler artiklar