Vinnare i FUM-valet: ”Vi har tagit det fackliga arbetet till en ny nivå”

Valet till ingenjörsfullmäktige blev en framgång för de stora industriföretagen. Den största vinnaren blev Ericsson men även AB Volvo och Volvo Cars gick framåt. Den nystartade listan på Scania tog fyra mandat. Valdeltagandet blev där-emot lågt. Bara 6,7 procent av medlemmarna röstade, samma nivå som vid det förra valet.

Läs hela valresultatet här: Sju ökade och nio backade i fullmäktigevalet

Den största framgången i årets val gjorde Ericssonlistan som fick 962 röster och ökade från 5 till 9 mandat. Per Norlander, ordförande för Akademikerföreningen på Ericsson i Linköping, tror att så många medlemmar där har röstat därför att de ser det starka inflytandet från facket.

Per Norlander. Foto: Ingenjören

Per Norlander. Foto: Ingenjören

–Vi har tagit det fackliga arbetet till en ny nivå och blivit mer relevanta för medlemmarna. Nu pratar vi om Ericssons strategi och vad som krävs för att företaget ska utvecklas åt rätt håll, frågor som man normalt bara hör vd:n prata om. Det här är något nytt och jag tror att medlemmarna kan koppla det fackliga arbetet här på Ericsson till förbundets arbete och ända upp till nästa nivå, en strategi för hela AB Sverige, säger Per Norlander.

Han påpekar att det fackliga engagemanget bland medlemmarna i Sveriges Ingenjörer på Ericsson inte bygger på missnöje utan snarare tvärtom. Att facket kan vara med och påverka viktiga beslut på Ericsson har haft betydelse också för valet till fullmäktige.

– Nu skriver vi historia genom att förmå företaget att sluta varsla och välja kontinuerlig omställning istället. Det här är något helt nytt och det fackliga engagemanget här på Ericsson kommer från vad vi har gjort, inte vad vi har sagt, säger Per Norlander.

Under vintern och våren har lönerevisionerna vid flera stora industriföretag strandat. Företagsledningarna har inte velat dela med sig av rekordvinsterna i form av högre löner till ingenjörerna och på flera företag, bland andra Scania och AB Volvo, har akademikerföreningarna skrivit debattartiklar och gjort sina röster hörda i media. Möjligtvis kan det också ha stärkt det lokala fackliga engagemanget och intresset för att rösta i valet till fullmäktige.

Den enda nybildade listan inför årets val till ingenjörsfullmäktige kallar sig Ökat lokalt inflytande och består av representanter från Scania. De lyckades få 4 mandat och Lisa Lorentzon, ordförande för Akademikerföreningen på Scania, är glad men inte överraskad.

Lisa Lorentzon

–Vi tar med oss de frågor som vi driver lokalt på Scania, de frågor som våra medlemmar har velat att vi ska fokusera på, säger hon.

En av dessa handlar om att stärka de lokala klubbarna.

–Hur säkerställer vi att förbundet styrs av medlemmarna? Här tror vi förbundet behöver moderniseras, säger hon.

Andra frågor som Scania vill driva är ingenjörernas löner, ett hållbart arbetsliv, och mer inkluderande arbetsplatser.

–Det handlar om att främja mångfald och jämställdhet. Facket har en stark roll och ett ansvar för att vi ska lyckas och vi kan inte bara sitta på åskådarplats, vi måste komma med egna förslag, säger Lisa Lorentzon.

Hon tror att Scanias framgångar i valet till ingenjörsfullmäktige beror på en kombination av akademikernas arbete och det faktum att medlemmarna känner sina kandidater.

–Vi har kampanjat i medlemsutskick och på sociala medier och förklarat varför det är viktigt att rösta. Många av de 2500 ingenjörer som är medlemmar i Sveriges Ingenjörer vet vilka vi är och det har självklart bidragit till valresultatet, säger Lisa Lorentzon.

Ledamötena i Sveriges Ingenjörers nya fullmäktige tillträder den första augusti och årets möte äger som vanligt rum i november.

Lämna en kommentar

Senaste nytt