Det här missar ingenjörer på Linkedin

Foto: Inbj / Mostphotos
Foto: Inbj / Mostphotos

Sedan januari kan medlemmar i Sveriges Ingenjörer få sin Linkedin-profil granskad gratis. Några hundra har tagit chansen och det är redan tydligt vad ingenjörer missar.

Linkedin används allt mer av arbetsgivare och rekryterare för att hitta kandidater till jobb. Men det ingenjörer missar oftare än andra är att Linkedin inte bara handlar om att lista sina meriter.

– Den centrala skillnaden mellan ingenjörer och andra är att ingenjörer har en större tendens att prata metoder och verktyg och att skriva för lite i sammanfattningen. De skriver inte om vad de är intresserade av för jobb, säger Erik Fors Andrée, vd för Cruited.com som gör Linkedin-granskningarna åt Sveriges Ingenjörer.

Att bara rabbla tekniska kunskaper har både för- och nackdelar. Det förväntas att ingenjörer skriver alla metoder, språk etcetera, men arbetsgivarna vill veta annat också.

– De flesta som söker en utannonserad tjänst har liknande kunskaper. Då kan det som blir avgörande vara i vilket sammanhang man har använt kunskapen – är det i en startup eller en större etablerad organisation? Och arbetsgivarna vill också veta vad du vill.

Han sammanfattar sina råd i fem punkter:

1. Välj det centrala
Välj några saker av det du gjort eller vill göra och tryck extra på det.

I stället för att skriva ”systemutvecklare” som titel på en post under erfarenhet, skriv till exempel ”Systemutvecklare med fokus på Scala”. Upprepa sedan i sammanfattningen (Summary) så får du in fler nyckelord.

2. Skriv vad du vill

I sammanfattningen ska du också skriva vad du vill: ”Jag vill lära mig mer om …”, ”Jag vill jobba i ett litet team”, ”Jag vill vara i ett sammanhang där jag utvecklas”, ”De senaste åren har jag allt mer upptäckt och använt … och det vill jag utveckla ytterligare”. Den här beskrivningen kan vara några rader lång.

– Det viktigaste är inte vad man vill utan att man har framåtanda, att man vill någonstans, säger Erik Fors-Andrée.

3. Tänk på att Linkedin är mer statiskt

Medan ett cv kan uppdateras för varje jobb du söker går det inte att hoppa mellan att skriva en sak ena dagen och en annan nästa på Linkedin. Alla ser ju samma profil och du vet inte vem som kommer att gå in och läsa den.

Därför behöver du tänka på hur bred eller smal du ska vara i profilen. Beskriver du dig själv för generellt kommer du inte att skilja ut dig från andra, väljer du att vara väldigt smal utesluter du i stället många jobb.

– Ska jag prioritera så är riktning och tydlighet att föredra. Det ger förtroende. Arbetsgivare kan höra av sig även om du inte skrivit om just det de jobbar med för att tydligheten är något som tilltalar dem.

4. Fyll i att du söker jobb

I Linkedin går det att bocka för att du söker jobb. Det är bara rekryterare som kan se den uppgiften, så du behöver inte vara rädd att din arbetsgivare ska få veta det.

– För ingenjörer som är extremt eftertraktade och som får många förfrågningar kan man klicka ur den, men generellt är det bra att vara öppen för alternativ och redo att intressera sig för andra jobb.

5. Rekryterarna kan inte det du kan

Tänk på att även om du vill jobba på ett ingenjörstätt företag så är det inte säkert att rekryterande chefer har koll på det du jobbar med. Se därför till att presentera dina kunskaper så att andra förstår.

6… Linkedin-granska

Ett extra tips för att förbättra sin Linkedin-profil är så klart att kostnadsfritt få en professionell granskning av den via Sveriges Ingenjörer.

– Det är lätt att bli hemmablind, och en granskning ger ett utifrånperspektiv. Man kan googla sig till all kunskap om Linkedin, men här får man en personlig utvärdering, konstaterar Erik Fors-Andrée.

4 kommentarer

  • Sura Ingenjören

    Varför kommer det hela tiden sådana här artiklar om ”Det här gör du fel när du söker jobb”.

    Hade vi inte kronisk ingenjörs- och arbetskraftsbrist i Sverige? Varför behövs då sådana här artiklar?

    15 maj 2018
    • Karin Thorsell

      Hej Sura ingenjören, Även om det är en bra arbetsmarknad för ingenjörer så är det väl aldrig fel att få tips om hur man ökar sina chanser när man söker jobb? Att man inte kan allt om Linkedin betyder inte att man ”gör fel”./Karin Thorsell, redaktionen

      15 maj 2018
      • Sura Ingenjören

        Men en enskild artikel är inte fel, men hitills har ni inte publicerat något annat än den här typen av artiklar. När får vi se en uppföljning på er granskning om ingenjörskonsten från 2014? När får vi se en artikel om varför företagen fortfarande vägrar anställa juniorer trots att det påstås vara så enorm brist.

        15 maj 2018
        • Karin Thorsell

          Hej igen, Sveriges Ingenjörer får inga signaler om att det är en dålig arbetsmarknad för nyexaminerade. Självklart får inte alla en tillsvidareanställning direkt men generellt är arbetsmarknaden god också för nyexaminerade. Det visar även statistik om nyexaminerade ingenjörer från både SCB och AEA. /Karin Thorsell

          15 maj 2018

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Här är de populäraste kurserna för yrkesverksamma ingenjörer

Här är de populäraste kurserna för yrkesverksamma ingenjörer

Många lärosäten satsar på kompetensutveckling av ingenjörer. Vi har tagit reda på vilka som är de populäraste kurserna som går att kombinera med jobbet. Se listan med nära 50 kurser i topp.
Fler artiklar