Ingenjörernas vanligaste cv-missar

Långt cv
Foto: Aleksandr Davydov/ Mostphotos

Det ideala cv:t är tydligt, visar vad du har för kompetens och vad det tillför att anställa just dig. Men många gör missar i sitt cv. Här är de vanligaste felen som dyker upp i Sveriges Ingenjörers cv-granskning – och hur du undviker dem.

1. Oprofessionella foton

Det är bra att ha ett foto på dig själv i cv:t – gärna ett där du ler. Men förvånansvärt många har dåliga foton: mörka, med rörig bakgrund eller där andra är med på bilden. Grunden är alltså: välj ett bra foto på bara dig, med neutral bakgrund och hyfsat ljus.

2. För långt

Särskilt bland seniora ingenjörer har många svårt att banta ner sitt cv och tar med allt – varenda endagskurs. Prioritera i stället det som är viktigast. Grunden är att erfarenheter ska presenteras kort och koncist och att fokus är på resultat – vad man bidragit till i verksamheten. Gör helst inte cv:t längre än två sidor.

3. För kort

Bland personer med kort erfarenhet kan cv:t i stället vara för kort. Tänk på att det då är ok att ta med andra meriter, till exempel ideellt arbete.

4. Alltför kreativ layout

Det är bra om ett cv sticker ut, men en del cv:n kryllar av symboler och olika, svårlästa typsnitt. Så se till att det inte blir en för kreativ layout. Grunden är att cv:t ska vara luftigt och välskrivet. Använd typsnitt som är lättlästa både på papper och skärm. Ett sätt att sticka ut som också ger tydlighet kan vara att markera rubriker i någon färg.

5. Fel ordning

Börjar du cv:t med ditt första jobb, följt av andra jobbet? Då behöver du ändra. Ett cv ska ha omvänd kronologisk ordning – alltså senaste jobbet först, sedan det näst senaste och så vidare.

6. Samma cv till alla

Till skillnad från en Linkedin-profil kan ett cv anpassas för varje jobb du söker. Det handlar i första hand om att ha en inledande text i cv:t – tre-fyra meningar där du lyfter fram de erfarenheter, tidigare resultat och personlighet som matchar just det här jobbet. Gå igenom annonsen och använd gärna nyckelord därifrån.

7. För odetaljerat

Samtidigt som cv:t ska vara kort ska det ge en bra bild av vad du jobbat med. Har du haft budgetansvar – skriv hur stor budgeten var. Har du varit chef – skriv för hur många. De flesta arbetsgivare är inte så kända, så beskriv kort vad det är för företag du jobbat på och vad du hade för ansvarsområde där.

8. Alltför privat brev

Förutom cv:t så går cv-granskarna också igenom det personliga ansökningsbrevet. De vanligaste felen där är att brevet är för långt och att det handlar för mycket om vem man är privat. Lyft i stället fram varför du söker just det här jobbet, varför du vill jobba på det här företaget/arbetsgivaren, vad du kan tillföra och varför de ska välja just dig. Och håll brevet till max en A4-sida.

9. Blek inledning

För att göra ett bra intryck i brevet: Var noga med hur du inleder och avslutar. Ha gärna rubrik. Några exempel som fallit cv-granskarna i smaken är:
”Erfaren, kundorienterad ledare med sikte på resultat”,
”Driven, nyexaminerad civilingenjör söker nya utmaningar” och
”Dubbelutbildad ingenjör med internationell erfarenhet”.
Välj en rubrik du känner dig bekväm med.

10. Stavfel och språkliga fel

Sist men inte minst: Tänk på att stavfel och andra skrivfel i cv:t eller det personliga brevet ger ett starkt negativt intryck. Läs igenom en extra gång och be gärna någon annan att läsa också.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

3 ingenjörer: Att sluta som chef behöver inte vara steg bakåt

3 ingenjörer: Att sluta som chef behöver inte vara steg bakåt

Färre möten, mindre politik och bättre kontroll över sin kalender. Att lämna chefsrollen har sina fördelar och behöver inte alls innebära ett steg bakåt i karriären, snarare tvärtom.
Fler artiklar