Högskolans förtroendevalda vässas i specialkurs

Foto: Oleg Sibgatulin/Mostphotos

Arbetsrättsreglerna är lite speciella inom högskolan. Därför får nu Sveriges Ingenjörers förtroendevalda inom högskolan chansen att gå en specialsydd kurs med Carl Falck, en gammal räv inom området.

Arbetsrätt är inget enkelt område, men högskolans arbetsrätt är lite extra klurig. Det finns den vanliga arbetsrätten att hålla reda på, men samtidigt måste man också ta hänsyn till de arbetsrättsregler som gäller för statligt anställda. Men det räcker inte heller, för ovanpå alltihop finns det vissa specialregler för högskolan.

Därför erbjuder nu Sveriges Ingenjörer en kursdag för sina förtroendevalda inom högskolan. Carl Falck är jurist och har med högskolans arbetsrätt som sitt specialområde jobbat i flera olika fackförbund, exempelvis Lärarförbundet och nu senast flera år inom SULF, Sveriges universitetslärare och forskare.

Carl Falck. Foto: Redaktionen

Carl Falck exemplifierar med hur det går till när en professor ska anställas. Då ska särskilt sakkunniga anlitas för att bedöma professorns akademiska och pedagogiska kompetens. Att säga upp en professor är också betydligt krångligare än för andra. Personalchefen kan inte göra det. Det hamnar på rektorns bord.

Även LAS får särskilda tillämpningar.

– Om du har jobbat länge på en arbetsplats, har du i regel 6 månaders uppsägningstid, säger Carl Falck. Men för statligt anställda gäller dubbel uppsägningstid. Till skillnad från andra har de också något som heter årsarbetstid, i normalfallet 1 700 timmar per kalenderår, något mer om man är yngre.

Carl Falck kan problematiken. Han har jobbat i flera olika fackliga organisationer sedan 1980. Både statligt och privat. En tid jobbade han på skolledarförbundet, ett litet förbund, då med runt 3 000 medlemmar. Där var de sammanlagt 3 personer på hela kansliet.

– Det som är roligt med att jobba på ett mindre förbund är väl att man får använda all sin kunskap när man ska företräda både förbundet och enskilda medlemmar i olika ärenden. Man har sin juridiska utbildning som grund, men på ett litet förbund flyter uppdragen som ombudsman och jurist ihop.

– Tillsättning av en chef, till exempel, ska det förhandlas enligt elfte paragrafen i MBL? Lagen säger att tillsättningen ska MBL-förhandlas om det är en viktig förändring. Jaha, är då en chefstillsättning en viktig förändring eller bara en förändring? Då måste man titta på tidigare domar från AD och på förarbeten. Jodå, där står det: ja, det är en viktig förändring.

Läs om kursen

Kursen vänder sig till dig som är förtroendevald inom Saco-S.

Läs mer om kursen här.

Varje dag på jobbet har något nytt kunnat dyka upp, enligt Carl Falck som menar att jurister ofta måste ofta tänka utanför lådan. Lagarna är allmänna. Jurister måste tolka hur man har tänkt när man skrev lagarna.

Ove Rang är Sveriges Ingenjörers förhandlingschef för den offentliga sektorn. Han ser kursen som ett sätt att stärka förbundets förtroendevalda inom högskolan.

– Högskolesektorn har lite annorlunda utmaningar jämfört med övriga sektorer, säger Ove Rang. Våra förtroendevaldas kompetens inom högskolan spetsas till, vilket ger dem bättre förutsättningar att bistå medlemmarna.

Kursen blir en heldag den 3 oktober i Sveriges Ingenjörers lokaler i Stockholm. Det blir en späckad dag med teman som högskolans organisation, förhandlingar, tillsättning av tjänster, behörighet, turordningsfrågor och specialregler.

– Syftet med kursen är att vara konkret, säger Carl Falck. Den ska ge vägledning i de problem som uppstår i vardagen så att man vet hur man ska hantera dem och hitta bra lösningar, för och tillsammans med medlemmarna.

Sture Henckel

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Ingenjörsstudentens uppfinning lurar vägglössen

Ingenjörsstudentens uppfinning lurar vägglössen

Problemet när man sanerar vägglöss är att om inte en människa sover i rummet så håller sig vägglössen kvar i sina gömslen. Ingenjörsstudenten Maja Åstrand har kommit på en lösning som snart kan vara på väg ut i världen.
Fler artiklar