Ingen tjänstepension? Då behöver du tänka på det här

Om du inte har en tjänstepension bör du förhandla till dig en högre lön för ett eget pensionssparande. Foto: Mostphotos/Frugan

För de flesta ingenjörer krävs ett eget månadssparande på tusentals kronor för att kompensera att man inte har tjänstepension. Även utan kollektivavtal kan du få tjänstepension men då finns det några fallgropar. 

Alla med kollektivavtal har tjänstepension. Många underskattar hur viktig den är för den sammanlagda pensionen. Saknar man tjänstepension är det viktigt att ordna ett eget månadssparande. Hur mycket man ska spara beror på hur mycket man tjänar.

Tomas Carlsson, Collectum

Ingenjören kontaktade pensionsexperten Tomas Carlsson på Collectum för att få tips inför förhandlingar om lön och villkor när man byter jobb.

Vad är en rimlig premienivå för ett eget sparande om jag inte har tjänstepension?

– Det beror givetvis på hur mycket man tjänar. Ju högre lön du har desto mer bör du spara. För den som har kollektivavtal och en lön på 49 000 kronor i månaden betalar arbetsgivaren in 4 700 kronor till tjänstepensionen. Den som saknar tjänstepension bör ordna ett sparande på samma nivå.

Ska man planera storleken på månadssparandet före eller efter skatt?

– Om du själv betalar in till en pensionsförsäkring bör du ordna ett sparande före skatt på nivåerna som diagrammet visar. Många känner inte till att man har rätt att göra avdrag för privat pensionssparande om man saknar tjänstepension. Att beräkna sitt sparande på lönen efter skatt är lite svårare eftersom det beror på vilken skattesats man har. Om vi gör en enkel schablon med en skatt på 50 procent behöver man spara hälften av det belopp som vi rekommenderar. Tjänar du 49 000 kronor behöver du alltså spara 4 700 kronor före skatt eller 2 350 efter skatt.

Många arbetsgivare utan kollektivavtal erbjuder ändå tjänstepension. Gäller då samma villkor som med kollektivavtal?

– Först och främst vill jag säga att alla tjänstepensioner är bra, även om arbetsgivaren saknar kollektivavtal. Den främsta skillnaden är att avgifterna ofta är högre. Kollektivavtalen har gjort upphandlingar med väldigt låga avgifter. Är avgifterna högre blir pensionssparandet lägre och många inser inte hur stor skillnaden blir efter ett helt arbetsliv.

Om arbetsgivaren inte erbjuder tjänstepension. Kan man förhandla sig till det?

– Ja, det kan man göra och det ska man göra. Blir man inte erbjuden tjänstepension ska man begära högre lön eftersom man själv måste ordna med ett sparande, antingen genom ISK eller en privat pensionsförsäkring.

Ska jag känna mig nöjd om arbetsgivaren kompenserar mig ekonomiskt med samma nivå som en tjänstepension?

– Nej, faktiskt inte. Kollektivavtalen ger dig mer än enbart pensionsinbetalningar. Alla kollektivavtal innehåller också en sjukförsäkring som är jätteviktig. Om du blir sjuk mer än 90 dagar får du en sjukpension som kompletterar ersättningen från Försäkringskassan. Dessutom betalas det in pensionspremier på samma nivå som om du hade jobbat heltid.

Min nya arbetsgivare erbjuder mig ett procentpåslag för att täcka pensionsinbetalningar och sjukförsäkring. Vad ska jag tänka på?  

– Jag tycker att sjukförsäkringen bör ligga utanför sparpremien. Det är viktigt att känna till att premien för sjukförsäkringen ökar ju äldre du blir. Med en fast premie kommer inbetalningarna till tjänstepensionen att minska när premien till sjukförsäkringen blir större. Glöm inte heller att fråga om det finns ett familjeskydd i den sjukpensionsförsäkring som arbetsgivaren ordnar. Det finns nästan alltid i kollektivavtalen.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Så mycket tjänar 41 facktoppar

Så mycket tjänar 41 facktoppar

158 843 kronor i månaden. Så stor är löneskillnaden mellan den fackordförande som tjänade mest och minst förra året. Sveriges Ingenjörers ordförande Ulrika Lindstrand hamnar långt ner på lönelistan i en kartläggning som Altinget har gjort.
Fler artiklar