Ingenjörer kan tvingas gå när Iggesund varslar 150

Iggesunds bruk. Foto: Rolf Andersson.

Iggesund Paperboard, inom Holmenkoncernen, har varslat 150 anställda om uppsägning. Gunnar Forsgren, ordförande i Akademikerföreningen på företaget kan inte utesluta att också ingenjörer kan förlora sina jobb.

I ett pressmeddelande meddelar företaget att ”varslet är en del i ett effektiviseringspaket som syftar till att öka produktionskapaciteten och minska kostnaderna för verksamheten”.

Gunnar Forsgren säger att ledningen har skickat tydliga signaler om att konkurrensen har hårdnat och att förändringar måste genomföras. Beskedet om varsel kom inte som en överraskning.

Gunnar Forsgren

– Jag kan inte säga att vi är förvånade men de flesta är överraskade över att neddragningarna ser ut att bli så stora.

Hittills har besparingar kunnat göras med pensionsavgångar och Akademikerföreningen har ställt frågan varför den modellen inte kan fortsätta.

– Svaret som vi har fått från företaget är att det går för långsamt, säger Gunnar Forsgren.

Han kan inte utesluta att även ingenjörer och andra akademiker kan förlora sina jobb. Det handlar om genomgripande förändringar av organisationen där några sektioner helt kommer att försvinna.

– I nuläget är det omöjligt att säga så mycket men företaget har gett oss tydliga signaler om att de inte är beredda att förhandla om antalet tjänster.

De lokala facken har fått betänketid till 27 juni för att komma med synpunkter på den nya organisation som företaget har presenterat. Företagets målsättning är att organisationsförhandlingarna ska vara klara den 2 juli.

– Det är möjligt att det går att skruva lite på förslaget men det är för tidigt att säga. Förhandlingarna om tjänsternas innehåll, hur de ska bemannas och vilka som blir övertaliga kommer att ta hela hösten, säger Gunnar Forsgren.

Sveriges Ingenjörer har drygt 60 medlemmar på Iggesund Paperboard. Bruket som tillverkar kartongprodukter ligger 9 kilometer söder om Hudiksvall.

Karin Virgin

 

 

 

 

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Vad är poängen med ett kollektivavtal?

Vad är poängen med ett kollektivavtal?

Spelar det någon roll om arbetsgivaren har kollektivavtal eller inte? Tjänar jag något på det, rent ekonomiskt? Jennifer Nilsson Fridell reder ut de vanligaste frågorna kring kollektivavtal.
Fler artiklar