Snart får de anställda på Cybaero äntligen lön

Cybaero har vid olika tillfällen genomfört demonstrationsflygningar i Kina av sina obemannade helikoptrar. Foto: Cybaero.

Måndagen den 18 juni begärde företaget Cybaero sig själva i konkurs. Nu kommer de anställda äntligen att få sina löner, som inte betalats på flera månader, från den statliga lönegarantin.

Det börsnoterade Linköpingsföretaget Cybaero som utvecklar och tillverkar obemannade helikoptrar har fått stora ekonomiska problem. På fyra år har aktien rasat från 200 kronor till under två kronor innan Nasdaq i början av juni införde handelsstopp för att utreda oegentligheter.

Sex anställda på företaget som är medlemmar i Sveriges ingenjörer kontaktade förbundet i maj när de inte fått sina löner utbetalda sedan i mars.

Förbundsjuristen Magnus Bäckström lämnade då in en begäran om konkurs och i måndags skulle konkursförhandlingen vid Linköpings tingsrätt äga rum. Samma dag begärde Cybaero sig själva i konkurs.

– Situationen förändrar inget för de anställda. Det viktiga är att få det konkursbeslut som krävs för att anställda ska kunna få sina löner via den statliga lönegarantin, säger han.

Statlig lönegaranti är ett skydd för anställda som inte fått sin lön när arbetsgivaren har gått i konkurs. Det innebär att staten genom Länsstyrelsen betalar ut lönen.

Magnus Bäckström förklarar hur reglerna fungerar:

– Om du som anställd inte får ut din lön ska du kontakta ditt fackförbund som kan hjälpa dig att begära företaget i konkurs.

– När ett bolag begärs i konkurs av fordringsägare, exempelvis anställda, eller av sig själva, utses en konkursförvaltare.

– Konkursförvaltarens uppdrag är bland annat att se till att anställda så snabbt som möjligt får innestående löner utbetalda via den statliga lönegarantin.

– Du kan bara få ersättning för lön som du tjänat in tre månader innan konkursansökan lämnades till tingsrätten och normalt sett kan du bara få ersättning upp till fyra prisbasbelopp (2018 är det 182 000 kronor).

Magnus Bäckström och hans juristkolleger på Sveriges Ingenjörer har erfarenhet av att anställda ofta väntar för länge med att kontakta förbundet när lönen inte betalas ut.

– Många är väldigt lojala när arbetsgivarna säger att de har en lösning på gång. Företagsledningen låter ofta optimistisk men skjuter hela tiden upp löneutbetalningarna. Jag uppmanar alla som drabbas att agera ganska snabbt.

Han påpekar också att anställda som inte får lön inte har någon skyldighet att fortsätta sitt arbete. Man har då rätt att frånträda sin anställning med omedelbar verkan.

– Det är också vad som krävs för att man ska kunna få ut a-kassa och inkomstförsäkring, säger Magnus Bäckström.

Lämna en kommentar

Senaste nytt