Politikerna har ambitioner – men mer behöver göras

Paneldebatt om vad politikerna i Jönköpings län vill göra för ingenjörernas villkor. Från vänster: David Gerson, L, Per Hansson, L, Carl-Johan Lundberg, M, Malin Wengholm, M, Karl Ingmar Eric Westroth, SD, Raymond Pettersson, C, och Peter Persson, S.
Paneldebatt om vad politikerna i Jönköpings län vill göra för ingenjörernas villkor. Från vänster: David Gerson, L, Per Hansson, L, Carl-Johan Lundberg, M, Malin Wengholm, M, Karl Ingmar Eric Westroth, SD, Raymond Pettersson, C, och Peter Persson, S. Foto: Lisa Bondesson

Politikerna har ambitioner för att förbättra ingenjörernas förutsättningar och kompetensförsörjningen, men mer behöver göras. Det konstaterar Mikael Lundqvist, ordförande för Sveriges Ingenjörer i distrikt Jönköping, efter onsdagens paneldebatt.

I onsdags ordnade Sveriges Ingenjörers distrikt Jönköping en paneldebatt där kommunal- och landstingspolitiker från alla riksdagspartier utom Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Kristdemokraterna deltog.

Partierna var överens om att man för att klara kompetensförsörjningen av ingenjörer behöver ta till vara på personer med utländsk härkomst, satsa på att få yngre intresserade av ingenjörsutbildningar och locka fler till Jönköping. Men åsikterna gick isär om hur man ska åstadkomma det.

– Vi i distriktet initierade att vi ska följa upp det här med aktiviteter tillsammans med Region Jönköping, säger Mikael Lundqvist, ordförande för Sveriges Ingenjörer i distrikt Jönköping.

Över huvud taget menar han att Sveriges Ingenjörer i distriktet behöver jobba mer med olika parter.

– Politikerna efterlyste information från oss som jobbar i företag, så att de vet vad de ska driva. Det är nog få som tänker på det. Intresset är inte så stort för politiska frågor och vi behöver öka medvetenheten om att vi behöver jobba med det.

Ett ämne som kom upp under debatten var infrastruktur för att ta sig till jobbet. Jönköping är ett glesbefolkat län och politikerna tog framför allt upp järnväg och längre pendlingsvägar.

– Men jag som bor inom Jönköping vet ju att det behövs satsningar här också, och det var bara Moderaterna som tog upp att vi behöver bygga bort trafikstockningar.

Bostadsfrågan kom också upp kort, men politikerna ansåg att det inte är ett stort problem eftersom det är relativt billigt att bygga i länet.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

”Det finns ett oändligt behov av hjälp”

”Det finns ett oändligt behov av hjälp”

Ingenjören Kateryna Mariushkina i Göteborg är en av de volontärer som engagerat sig i arbetet för Ukraina. ”Det som händer i Ukraina finns hela tiden i bakhuvudet” berättar hon.
Fler artiklar