Chalmersveteran blir ny rektor på BTH

Mats Wiberg, Rektor BTH

Efter 25 år på Chalmers tar sig Mats Viberg an en ny utmaning. Den första september tillträder han som rektor på Blekinge Tekniska Högskola i Karlskrona.

Mats Viberg har hunnit med mycket under sin akademiska karriär. Efter sin doktorsexamen har han varit vice rektor, prefekt i tre omgångar på tre olika institutioner och ansvarat för sammanslagningen av två institutioner under en omfattande omorganisation. Det senaste uppdraget var som prefekt på arkitektur och samhällsbyggarteknik.

Hur vill du att BTH ska utvecklas?
– Det är nog lite tidigt att vara för tydlig med det. Jag kommer att gå runt och lyssna väldigt mycket. Jag har naturligtvis läst på en hel del och det finns en strategi som jag tycker ser väldigt bra ut. Jag ser att det finns likheter med Chalmers, till exempel att prioritera samverkan hög och jag tror att det finns potential att utveckla de mer. Jämställdhet är självklart ett utvecklingsområde för tekniska högskolor. BTH är inte sämre än någon annan och tittar man på helheten ser det ganska bra ut, men det är obalanserat. På sjuksköterskeprogrammet är problemet snarare omvänt med betydligt fler kvinnor än män.

Hur tror du man skulle kunna locka fler kvinnor till tekniska program?
– Det är 10 000 kronorsfrågan, säger Mats och gör en tankepaus.
– Jag tror inte vi gör något radikalt fel men vi kanske måste bli bättre på att förklara vad man kan jobba med som ingenjör.

Ser du några för- eller nackdelar med att BTH har så många utländska studenter? 
– Mest fördelar skulle jag vilja säga. Det höjer kvalitén för alla om det är en bra balans. Det höjer kvalitén på utbildningen även för de svenska studenterna.

På vilket sätt?
– Dels genom att man får in andra kompetenser men också att det är duktiga studenter som kommer in och det ökar söktrycket. Det är också många som blir kvar i Sverige och det finns ett stort behov av utbildade personer här. En nackdel är att undervisningen sker på engelska. På Chalmers har vi valt att samköra kurser så att all utbildning är på engelska. På BTH ger man flera kurser på både engelska och svenska och det är givetvis dyrare.

Hur kan akademikerföreningen bidra till att utveckla högskolan?
– I mina olika roller som chef har jag alltid haft ett positivt och givande samarbete med de fackliga organisationerna, inte minst när jag var prorektor. I grunden strävar vi mot samma mål, men ibland bidrar vi med olika perspektiv. Det är avgörande som chef att få ”informell information” om hur personalen mår och vilka konsekvenser olika åtgärder kan få. Då är exempelvis arbetsmiljöombud och andra fackliga förtroendepersoner värdefulla resurser.

Har du ”hittat hem” med tanke på att BTH har data/it som huvudinriktning?
– Ja lite känner jag att jag kommer att kunna bidra bättre. Det har varit roligt och lärorikt att vara på institutionen för arkitektur och samhällsplanering och det finns en utbildning på BTH som heter fysisk planering, som handlar om stadsutveckling, som jag har förutsättningar att förstå. Men det stämmer väl ändå att tillämpad it och digitalisering ligger närmare mig och min egen forskningsbakgrund.

Hur känns det nu att lämna Chalmers efter alla dessa år?
– Det blir jättejobbigt. Jag har haft fantastiska år här och det har varit oerhört utvecklande.

Mats Viberg

Född: 1961
Från: Linköping
Utbildning: Civilingenjör med inriktning på tillämpad matematik vid Linköpings tekniska högskola.
Doktorand i reglerteknik vid Linköpings universitet.
Gästdoktorand på Stanford.
Professor vid signalbehandling och medicinsk teknik på Chalmers.
Vice rektor på Chalmers.
Invald som ledamot av Kungliga Vetenskapsakademin.
Prefekt på arkitektur och samhällsbyggnadsteknik på Chalmers.
Ny rektor på BTH från 1 september.

 

David Boda

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Ingenjörsstudentens uppfinning lurar vägglössen

Ingenjörsstudentens uppfinning lurar vägglössen

Problemet när man sanerar vägglöss är att om inte en människa sover i rummet så håller sig vägglössen kvar i sina gömslen. Ingenjörsstudenten Maja Åstrand har kommit på en lösning som snart kan vara på väg ut i världen.
Fler artiklar