Färre olyckor när säkerheten beskrivs utan ord

Olyckorna på NCC:s arbetsplatser har halverats sedan 2011. Tysta boken har varit ett viktigt verktyg i ett ökat säkerhetstänk.

En bild kan vara långt mer effektiv än det skrivna ordet. Det är idén bakom Tysta boken, en bilderbok om säkerhet som rönt stor framgång inom byggbranschen. För NCC har den varit ett effektivt bidrag för att öka säkerhetstänket på arbetsplatserna där olyckorna halverats sedan 2011.

Som titeln antyder innehåller Tysta boken inga uttalade ord utan är illustrerad med enkla bilder som visar rätt och fel i olika situationer. Det kan vara allt från att påminna om att använda säkerhetsutrustning till hur man agerar i olika situationer. Till exempel att fråga en kollega om man är osäker på hur en maskin fungerar eller att gå undan när man behöver ta ett telefonsamtal.

Boken bygger helt på enkla bilder som visar hur man bör agera i olika situationer.

– Alla kan förstå den, oavsett vilket språk man talar. Den är tydlig och lätt att ta till sig, berättar Malin Berengren som arbetar med arbetsmiljö på NCC.

En bild är dessutom mer intuitiv än en textmassa. På så vis är det en fördel att använda bilder när man vill beskriva situationer och visa på de risker som kan uppstå på en byggarbetsplats. Bilderna kan därmed bli en bra ingång till diskussioner, enligt Malin Berengren.

– Olyckorna på NCC:s arbetsplatser har halverats sedan 2011, och Tysta boken har varit ett värdefullt verktyg i det arbetet.

Boken, som numera finns i pocketformat, har även fått spridning i branschen via Sveriges Byggindustrier. Nästa steg är att utveckla konceptet digitalt.

– Den finns att ladda ned i digital form, men vi skulle vilja utveckla den ytterligare. En idé är att ta fram en app för mobiltelefonen så att den kan bli ännu mer tillgänglig, men vi har ännu inte beslutat något, säger Malin Berggren.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

”Det finns ett oändligt behov av hjälp”

”Det finns ett oändligt behov av hjälp”

Ingenjören Kateryna Mariushkina i Göteborg är en av de volontärer som engagerat sig i arbetet för Ukraina. ”Det som händer i Ukraina finns hela tiden i bakhuvudet” berättar hon.
Fler artiklar