VVS-ingenjör ger ut handbok på arabiska

Zain Nadra saknade en handbok på arabiska för ingenjörer. Så hon tog saken i egna händer och skrev den själv.

Svenska byggregler, terminologi och tekniska system blev en utmaning när Zain Nadra, VVS-ingenjör från Syrien kom till Sverige. Nu har hon tagit fram en handbok för VVS-ingenjörer på arabiska.

När Zain Nadra började ÅF:s praktikprogram för nyanlända ingenjörer insåg hon snart att det fanns många nya ord och begrepp som hon behövde hålla reda på. För att skapa struktur och bättre koll på dem började hon samla dem i en ordlista.

– Varje dag mötte jag nya ord och jag behövde hitta en lösning som kunde göra det lättare för mig att komma över språkbarriären. Så jag började bygga min ordlista, berättar hon.

Men det var inte bara språket i sig som var en utmaning. Även svenska byggregler och tekniska system var annorlunda från hur det ser ut i Syrien, bland annat på grund av skillnader i klimatet. Snart väcktes tanken om att samla allt i en handbok för VVS-ingenjörer som inte bara innehåller en ordlista utan även beskriver principerna för hur VVS-system fungerar i Sverige och hur man jobbar med dem. Resultatet blev ”VVS för arabisktalande – en handbok för nyanlända ingenjörer” som finns tillgänglig att ladda ned på ÅF:s hemsida.

Ladda ner handboken

Handboken går att ladda ner som pdf från ÅF:s hemsida. Texten är både på svenska och arabiska.
Här hittar du pdf:en.

Zain Nadra arbetar idag på ÅF som VVS-ingenjör. Hon berättar att hon fått mycket positiv respons på boken.

– Det är många som hört av sig och berättar att boken är ett bra stöd för dem. Mycket i boken är generellt och på så vis inte bara en bok för VVS-ingenjörer, utan även ett hjälpmedel för andra inom byggbranschen.

Boken har dessutom inspirerat fler att göra liknande handböcker för andra områden.

– Mitt syfte med boken är att den ska bli en hjälp för alla som vill jobba i byggbranschen, inte minst kvinnor. Vi behöver kompetensen, konstaterar Zain Nadra.

Zain Nadra var en av de första som deltog i ÅF:s praktikprogram New Immigrated Engineers som startade 2016. Sedan dess har cirka 100 utrikesfödda ingenjörer anställts genom satsningen.

1 kommentar

  • Einar Lindahl

    Så himla bra att man knappt tror det är sant! Det är bara att fortsätta på samma eller liknande sätt. Det finns många områden att ta tag i och ändamålen kan skifta. Den här var för nyanlända ingenjörer. Man kan också tänka sig andra språk och på sikt även för användning vid arbete utomlands i utvecklingsländer och anpassade för dessa.

    12 oktober 2018

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Ingenjören David Stavegård har nära 18 000 prenumererar på ”torsdagstipset” där han visar smarta funktioner i Excel.  Själv är han mest stolt över att ingå i den exklusiva grupp som regelbundet träffar Microsofts Excelteam.
Fler artiklar