Franska toppstudenter hotar bojkotta företag som inte tar miljöansvar

Franska studenter hotar att inte söka jobb på företag som inte tar klimatfrågan på allvar. Foto: Getty Images.

Mer än 18 000 franska toppstudenter, bland annat på ingenjörsutbildningar, har skrivit under ett manifest där de hotar att tacka nej till arbetsgivare som inte tar miljö- och klimatfrågor på allvar.

Det jäser på några av Frankrikes och Europas högst rankade handelshögskolor och ingenjörsutbildningar där över 18 000 studenter har skrivit på ”studentmanifestet för ekologiskt uppvaknande”. Studenterna protesterar mot att många företag, som i framtiden kommer att bli deras arbetsgivare, fortsätter med ”business as usual”. Studenterna kritiserar företagen för att sakna kunskap och vilja att genomföra de förändringar som krävs för att klara klimat- och miljöutmaningarna.

”Vi, framtidens arbetskraft, är redo att lämna vår comfort zone för att förändra samhället i grunden” skriver studenterna i manifestet.

I ett radioreportage av Sveriges Radio förklarar en av initiativtagarna, Corentin Bisot, fysikstudent på École Polytechnique, vad som ligger bakom uppropet.

– Vi har turen att kunna välja yrke och är mycket efterfrågade av företagen så vi vet att vi kan sätta press på arbetsgivarna, säger han.

Emma Ingo, ordförande för studentkåren på KTH, säger att händelsen i Frankrike hittills inte har uppmärksammats särskilt mycket på högskolan.

Emma Ingo, ordförande för studentkåren på KTH

– Vi vet att många studenter här är intresserade och brinner för klimatfrågan, men det är inte studentkårens givna roll att vara opinionsbildande just i det här avseendet.

Hon tror att ett liknande initiativ, om det kom till Sverige, skulle se annorlunda ut.

– Vi bedriver studentpolitik på ett annat sätt här och vi upprätthåller en god dialog med både lärosätet och våra studenters potentiella framtida arbetsgivare när det kommer till hållbarhetsfrågan.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Ingenjören David Stavegård har nära 18 000 prenumererar på ”torsdagstipset” där han visar smarta funktioner i Excel.  Själv är han mest stolt över att ingå i den exklusiva grupp som regelbundet träffar Microsofts Excelteam.
Fler artiklar