Nya varsel på Sony Mobile
”Många är ledsna”

200 varslas om uppsägning på Sony Mobile i Lund. Foto: David Castor.

Sony Mobile har varslat 200 anställda om uppsägning vid mobilverksamheten i Lund. Just nu pågår genomgången av vilka som får gå, men många har redan fått beskedet. 

Varsel om uppsägningar är inget nytt för Sony Mobile i Lund. Under de senaste tio åren har varslen duggat tätt och i slutet av november kom återigen ett varsel om uppsägningar. Totalt handlar det om 200 personer som måste gå. Anledningen är vikande försäljningssiffror och minskade intäkter.

Sedan varslet kom har fackklubbarna tillsammans med arbetsgivaren arbetat med att granska varje avdelning och identifiera vilka som blir uppsagda. Hittills har cirka två tredjedelar av de varslade fått besked om uppsägning, många av dem är ingenjörer. Men Ulf Bengtsson, ordförande för Akademikerklubben, konstaterar att det kan bli fler.

– Vi kommer att pausa arbetet nu och fortsätta genomgången efter jul, berättar han.

Klubbarna har dessutom kommit överens med arbetsgivaren om villkoren för de som blir uppsagda. Första steget är att ta fram en arbetsplan så att de kan avsluta sina arbeten. Först när arbetsplanen är fullgjord börjar uppsägningstiden att ticka. Under uppsägningstiden är den uppsagde arbetsbefriad.

Ulf Bengtsson berättar att stämningen på Sony Mobile i Lund är samlad. Många är ledsna över att bli uppsagda, men andra är ledsna över att inte bli uppsagda.

– Vi har förmånliga villkor för dem som får sluta och många ser det som en chans att starta något nytt. Att inte få den chansen kan också vara en besvikelse, säger han.

Efter jul fortsätter alltså genomgången av de resterande varslen. Målet är att allt ska vara förhandlat och klart i mars 2019. Totalt arbetar 1200 personer på Sony Mobile i Lund, inklusive konsulter.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

”Det finns ett oändligt behov av hjälp”

”Det finns ett oändligt behov av hjälp”

Ingenjören Kateryna Mariushkina i Göteborg är en av de volontärer som engagerat sig i arbetet för Ukraina. ”Det som händer i Ukraina finns hela tiden i bakhuvudet” berättar hon.
Fler artiklar