Avdrag för fackavgift tas bort – men det kan gå att få avdrag ändå

Överkryssad deklaration
Deklarationsfoto: Maria Groth, Mostphotos

Som en följd av att M/KD-budgeten röstades igenom i riksdagen tas avdragsrätten för fackföreningsavgiften bort från 1 april. Men ett kryphål gör att det kan gå att få avdraget för hela 2019 ändå – om man agerar snabbt.

Den 1 juli 2018 infördes skatteavdraget för fackföreningsavgiften. Det innebär att den som betalar in minst 400 kronor i avgift under ett år får en automatisk skattereduktion i deklarationen på 25 procent av avgifterna. För yrkesverksamma medlemmar i Sveriges Ingenjörer innebär det att fackavgiften i praktiken blivit 180 kronor per månad, i stället för 240 kronor.

Men nu har regeringen alltså lämnat en proposition till riksdagen om att ta bort avdraget från den 1 april. Den ska behandlas av skatteutskottet och utskottets medlemmar har enligt tidningen Kommunalarbetaren fram till 1 mars på sig att lägga motioner kring förslaget, som alltså kan komma att förändras innan det klubbas av riksdagen.

Men i nuvarande bestämmelser om avdraget, som inte är ändrade i förslaget, så är avdraget kopplat till när avgiften betalas in. Det gör att den som betalar in fackavgift för en längre period också kan få avdrag för den längre perioden.

I artikeln i Kommunalarbetaren uppger Anna Halvarsson, rättslig expert på Skatteverket, att det inte finns någon egentlig gräns för hur lång tid framåt man kan betala. Men Marianne Lagerstedt, ekonomichef för Sveriges Ingenjörer, menar att det inte gäller i praktiken.

Så gör du

Kontakta Sveriges Ingenjörers Medlemsservice senast 6 mars via mejl medlem@sverigesingenjorer.se eller tel 08-613 80 00 och meddela att du vill ha en faktura för hela 2019.
Om du mejlar: Ange tydligt vem du är – skriv ditt medlems- eller personnummer.
När din begäran registrerats av Medlemsservice får du en faktura i mitten av mars för hela den period du vill betala. Fakturan måste vara betald senast 31 mars, gör gärna inbetalningen någon dag innan sista mars.

– I praktiken är det inte säkert att det man betalat in kan betraktas som en facklig avgift vilket är det som krävs för att få avdraget. Och ur en administrativ, praktisk aspekt så kan vi inte hantera avgifter som vi inte fakturerat, säger hon.

Så rådet för den som vill få avdraget längre än till den 1 april, är att skyndsamt (senast 6 mars) anmäla till Sveriges Ingenjörer att man vill göra sin betalning årsvis (se faktaruta) och att betala den faktura man får så att pengarna finns hos Sveriges Ingenjörer senast den 31 mars.

– Gör man på det sättet är man tämligen säker på att beloppet avser facklig avgift. Om man i stället på eget bevåg betalar in en stor summa så är det inte säkert att det kan betraktas som facklig avgift. Och vi har inget systemstöd för att hantera avgifter som vi inte aviserat, säger Marianne Lagerstedt.

Hon påminner om att beslutet ännu inte är fattat av riksdagen.

– Så om man bestämmer sig för att betala årsavgiften är det ändå inte säkert att man får avdraget. Han man dålig privat likviditet kanske man inte ska betala för hela året nu.

Medlemmar som redan betalar sin fackavgift årsvis får avdraget för hela 2019 – förutsatt att man också betalar fakturan i tid.

Avdraget omfattar inte A-kasseavgiften.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Tapani Isoaho

Nya akademikerfacket på Klarna: ”Vill ha transparent process för utköp”

För första gången finns nu en lokal Akademikerförening på Klarna. ”Vi kände att vi ingenjörer och andra med högre utbildning ska kunna föra fram vad vi tycker”, säger den nyvalde ordföranden.
Fler artiklar