Fler uppsagda tjänstemän – men få ingenjörer drabbas

Uppsägningen av tjänstemän ökar men på TRRs regionkontor ser man att få ingenjörer drabbas. Foto Getty Images.

Uppsägningarna av tjänstemän ökade med 26 procent under årets första kvartal jämfört med samma period föra året. Men det är få ingenjörer som förlorar jobbet och de flesta som gör det får snabbt ett nytt.

Färsk statistik från TRR Trygghetsrådet visar att 3 398 uppsagda tjänstemän sökte stöd från TRR under årets första kvartal. Det är en ökning med 26 procent jämfört med samma period förra året.

Yngre får snabbare ett nytt jobb

20-29-åringarna som blir uppsagda och söker stöd hos TRR behöver i snitt fyra månader innan de får nytt jobb.
För 30–39-åringarna tar det i snitt 5 månader,
för 40–49-åringarna  tar det 7 månader,
för 50-59–åringarna tar det 8 månader,
och för de över 60 år tar det i genomsnittet 12 månader. Genomsnittstiden för alla är knappt 8 månader.

Det är i storstadslänen som uppsägningarna ökar mest och den största ökningen finns i Västra Götalands län, som länge haft Sveriges bästa arbetsmarknad. Där sökte 46 procent fler tjänstemän stöd från TRR under första kvartalet i år jämfört med samma period förra året.

TRR kan inte avläsa i sin statistik hur många av de uppsagda tjänstemännen som är ingenjörer men på TRRs regionkontor är magkänslan att ingenjörerna klarar sig bra.

Jonas Björkman

– När det handlar om neddragningar är det få ingenjörer som blir uppsagda. Ibland lägger företag ner och alla förlorar sina jobb men då får de flesta ingenjörer snabbt nya jobb, säger Jonas Björkman, regionchef för TRR i Västra Götaland, Värmland och Örebro.

Han tycker att efterfrågan på ingenjörer fortfarande är stor.
– Senast i går träffade jag ett företag som behöver rekrytera 20 ingenjörer.

Inte heller i Göteborg syns någon försvagning av arbetsmarknaden för ingenjörer. Magdalena Kock, regionchef för TRR i Göteborg, ser att uppsägningarna bara ökar tydligt inom en bransch.

Magdalena Kock

– Det är inom detaljhandeln och det beror till stor del på digitaliseringen. Min spaning är att arbetsmarknaden för ingenjörer fortsätter att vara god. Det är snarare tillgången på ingenjörer som är företagens stora utmaning. Många konsultföretag ringer till oss och vill rekrytera ingenjörer men vi kan sällan hjälpa dem, säger hon.

Även i Stockholm har tjänstemän drabbats av uppsägningar men det är den storstadsregion i landet som har klarat sig bäst. Under årets första kvartal sökte 29 procent fler tjänstemän där stöd från TRR.

 Karin Virgin

Vad är TRR Trygghetsrådet?

TRR Trygghetsrådet är en av Sveriges äldsta trygghetsorganisationer och ägs av Svenskt Näringsliv och PTK. TRR är ett resultat av omställningsavtalet, som slöts mellan dessa parter 1974. Syftet med avtalet är att stötta privatanställda tjänstemän som blivit uppsagda på grund av arbetsbrist till nytt jobb.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Ingenjören David Stavegård har nära 18 000 prenumererar på ”torsdagstipset” där han visar smarta funktioner i Excel.  Själv är han mest stolt över att ingå i den exklusiva grupp som regelbundet träffar Microsofts Excelteam.
Fler artiklar