Distrikt Värmland ordnar innovationsmingel och AI-föreläsning

Från vänster: Ulf Gemgård, Roland Cider och Per Andersson.

Många ingenjörer i Värmlandsregionen är data- eller IT-ingenjörer och i skogsindustrin finns många småföretagare. Därför satsar distrikt Värmland på ett innovationsmingel och en AI-föreläsning under hösten. Nu vill man få mer fart på distriktsverksamheten.

 Per Andersson, distriktsordförande, vem är du?

– Jag är född och uppvuxen i Värmland utanför Kristinehamn och pluggade till ingenjör i Linköping och Karlstad. Nu jobbar jag på ÅF Pöyry som processkonsult inom skogsindustrin. För fyra år sedan var distriktet i Värmland vilande och förbundet bjöd in till ett möte för att starta om verksamheten. Jag gick dit och kastades direkt in på uppdraget som ordförande. På årsmötet blev jag omvald och påbörjar nu mitt tredje år som ordförande.

Distrikt Värmland

Per Andersson, ordförande. ÅF Pöyry
Ulf Gemgård, pensionär, tidigare professor vid Karlstad universitet
Ahmad Raza, Uddeholm
Gunnar Bergqvist, Värmlands revision AB
Roland Cider, lärare på Brogårdsgymnasiet, Kristinehamns kommun

Antal medlemmar i distriktet: 2693
26 procent kvinnor, 74 procent män.

Arbetsgivarna där flest medlemmar jobbar:

  1. Valmet AB Tissue, Lamberget
  2. Tieto Sweden Support Services, Karlstad
  3. Billerudkorsnäs, Gruvöns Bruk
  4. Karlstads kommun
  5. MSB, Karlstad

Vad händer i distriktet under 2019?

– Vi fått in nya krafter i styrelsen och jag hoppas att vi ska kunna ta nya tag. Förra året bjöd vi in till ett innovationsmingel som tyvärr fick ställas in på grund av för få anmälningar. I höst gör vi ett nytt försök och hoppas att fler är intresserade. Vi kommer också att ha en AI-föreläsning under hösten.

Vilken aktivitet lockade flest under 2018?

– Ett studiebesök på Klässbol linneväveri där vi var  omkring 13 personer. På väveriet finns många gamla maskiner i drift som är spännande att se. Utöver det hade vi inga andra aktiviteter förutom årsmötet. För ett par år sedan ordnade vi en föreläsning på temat ”Statistik i media” med en föreläsare från Karlstads universitet. Den var uppskattad och då kom också studenter från universitetet.

Hur gör ni för att planera och boka aktiviteter?

– Vi använder förslag på föreläsare som vi får från kansliet men nyttjar också våra kontaktnät. Kansliet har hjälpt oss med en kartläggning av medlemmarna i Värmland och den visar att många här är data- eller IT-ingenjörer. Därför hoppas vi att föreläsningen om AI i höst kan locka en hel del.

Vilka frågor är viktiga för medlemmarna i Värmland?

– Förutom jobb inom data och IT finns också stora industrier inom skog och järnverk. Många småföretag som kopplade till industrierna har också vuxit fram. Paper Province, ett företagskluster med över 100 företag inom skogsindustrin, är ett exempel. Innovation och frågor om hur man kan lyckas som företagare och att våga ta steget från anställd till företagare är frågor som vi tror intresserar många ingenjörer i Värmland.

Hur är blandningen bland er som sitter i distriktsstyrelsen?

– Om man ser till vad vi jobbar med är bredden ganska bra men vi saknar kvinnor. Nu består styrelsen av fem män och inte någon kvinna.

Hur gör ni för att locka teknologer?

– Tidigare har vi haft teknologer i styrelsen men i dag har vi dålig kontakt med den gruppen. Tyvärr!

Vad tycker du är distriktets roll?

– Främst att skapa ett kontaktnät i Värmland bland ingenjörer. Medlemmar som är med på våra aktiviteter ska bli inspirerade och lära sig något, det är ju också en förmån som ingår i medlemskapet. Distrikten är också en brygga mellan medlemmarna och kansliet och de som är intresserade får chansen att förstå hur förbundet fungerar.

Vad vill du hälsa medlemmarna?

– Hör av med idéer på aktiviteter, studiebesök eller föreläsare. Och alla är förstås hjärtligt välkomna på våra evenemang. Det finns också plats för fler i styrelsen, allra helst hoppas vi kunna komplettera gruppen med några kvinnor.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Ingenjören David Stavegård har nära 18 000 prenumererar på ”torsdagstipset” där han visar smarta funktioner i Excel.  Själv är han mest stolt över att ingå i den exklusiva grupp som regelbundet träffar Microsofts Excelteam.
Fler artiklar