Ingenjörer stöttar Greta Thunberg och hennes supporters

Barn demonstrerar för klimatet
Foto: Lars Odén

Det är inte bara Greta Thunberg som demonstrerar för klimatet på fredagar. I den globala manifestationen den 24 maj deltar också föreningen Ingenjörer för miljön. ”Det är inte bara något för ungdomar, utan för hela samhället”, säger ingenjören Lars Odén.

På Ingenjörer för Miljöns hemsida står att ”Vi stöttar Greta Thunberg och hennes supporters i deras strävan att få politiker att fatta beslut som leder oss mot Parisöverenskommelsen”.

Lars Odén, medlem i Ingenjörer för Miljön i Göteborg, berätta mer, vad vill ni säga?

– Greta har lyckats skapa en väldigt kraftig opinion. Hon ville få skolungdomar att reagera. Men det är lika viktigt att resten av samhället är med – och Ingenjörer för Miljön är en av dem som är med i Fridays for Future. Det är viktigt att få politiker att se att det här är en nödvändighet. Det kan inte förhandlas bort.

Ingenjörer för Miljön

Föreningen Ingenjörer för Miljön bildades 1992 på initiativ av Det Naturliga Steget med stöd av Ingenjörssamfundet och dåvarande CivilingenjörsFörbundet (nu Sveriges Ingenjörer).

Grundidén inom föreningen är att skapa en gemensam uppfattning, konsensus, om hur miljöproblemen ser ut, vad som orsakar dem och hur vi kan lösa dem.

Föreningen har lokalavdelningar i Stockholm, Väst och Uppsala.

Se mer på ingenjorerformiljon.se. 

Så vad tycker du att ingenjörer ska göra?

– Om de vill ta ledigt och kan det för att gå med i manifestationen så är det jättebra. Men man ska vilja det själv. Man kan också gå med i Ingenjörer för Miljön. Då kan man göra skillnad.

Många är ju kritiska mot Greta Thunberg för att hon uppmanar elever att skolstrejka. Hur ser du på det?

– Om hon inte hade uppmanat till skolstrejk utan sagt att vi manifesterar på en lördag så hade det inte blivit sådan effekt. Man ska inte uppmana barn att lämna skolan, men nu är det mellan klockan 15 och 17 på en fredag och då blir det oftast inte någon kollision. Många klasser kommer också inom ramen för skolarbetet. Skolan är inte det svåra att bekymra sig för, det är klimatet man ska bekymra sig för. Man ska inte fastna i om det är en skolstrejk.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Ingenjören David Stavegård har nära 18 000 prenumererar på ”torsdagstipset” där han visar smarta funktioner i Excel.  Själv är han mest stolt över att ingå i den exklusiva grupp som regelbundet träffar Microsofts Excelteam.
Fler artiklar