Osäkra anställningar inom högskolan missgynnar kvinnor

Osäkra anställningar, som allmän visstidsanställning och vikariat, kan leda till en återvändsgränd för individen som gör det svårt att avancera och göra en karriär inom högskolan. Foto: Getty Images

En större andel kvinnor än män har tidsbegränsade anställningar på universitet och högskolor och det är vanligare att kvinnor är anställda på vikariat och visstid. Teknikområdet är inget undantag. Det visar Universitetskanslersämbetets siffror för 2018.

Enligt högskoleförordning och kollektivavtal är många anställningar inom högskolan tidsbegränsade, eftersom tillfälliga anställningar är en del av högskolans karriärvägar. Det kan handla om meriteringsanställningar och adjungerade anställningar.

I en rapport som kom i höstas tittade Universitetskanslersämbetet, UKÄ, för första gången närmare på hur fördelningen ser ut för olika typer av tidsbegränsade anställningar. Där framgick det att vikariat och allmänna visstidsanställningar, alltså tjänster som saknar koppling till högskolans karriärstruktur, är något vanligare inom högskolan än i samhället i stort.

Läs även: Osäkra anställningar präglar forskarvärlden

Tidsbegränsade anställningar inom teknikområdet

  • Chalmers
    Totalt: 47 procent
    Kvinnor: 54 procent
    Män: 45 procent
    Varav allmän visstidsanställning, vikariat: 15 procent
    Kvinnor: 23 procent
    Män: 13 procent
  • KTH
    Totalt: 39 procent
    Kvinnor: 47 procent
    Män: 36 procent
    Varav allmän visstidsanställning, vikariat: 12 procent
    Kvinnor:15  procent
    Män: 11 procent
  • Linköping
    Totalt: 43 procent
    Kvinnor: 52 procent
    Män: 40 procent
    Varav allmän visstidsanställning, vikariat: 6 procent
    Kvinnor: 8 procent
    Män: 6 procent
  • LTU
    Totalt: 37 procent
    Kvinnor: 37 procent
    Män: 37 procent
    Varav allmän visstidsanställning, vikariat: 8 procent
    Kvinnor: 12 procent
    Män: 6 procent
  • Lund
    Totalt: 34 procent
    Kvinnor: 42 procent
    Män: 30 procent
    Varav allmän visstidsanställning, vikariat: 11 procent
    Kvinnor: 16 procent
    Män: 10 procent

De nya siffrorna från UKÄ ger nu mer detaljerad information om hur det ser ut inom olika forskningsämnesområden och på lärosätesnivå.

Här framgår det att skillnaderna mellan olika ämnesområden är små, teknikområdet ligger dock något bättre till än snittet när det gäller andelen allmänna visstidsanställningar och vikariat. Totalt har 35 procent av de anställda inom teknikområdet tidsbegränsade anställningar, 11 procent är anställda på allmän visstid eller vikariat. Motsvarande siffror för högskolan i stort är 35 respektive 14 procent.

Men om man tittar närmare på siffrorna fördelat på kön blir bilden en annan. Inom teknikområdet har 40 procent av kvinnorna någon form av tidsbegränsad anställning. 15 procent är anställda på allmän visstid eller vikariat, medan motsvarande andel för männen är 10 procent.

– Vi ser ett tydligt mönster att det är en högre andel kvinnor än män som har tidsbegränsade anställningar i form av vikariat och visstid. Så ser det ut över hela linjen, men särskilt tydligt är det inom teknik samt lantbruksvetenskap och veterinärmedicin, säger Annika Haglund som är utredare på UKÄ.

På lärosätesnivå framträder samma mönster, även om det är vissa skillnader mellan olika lärosäten. Annika Haglund har tittat närmare på de fem lärosäten som har flest antal anställda inom teknikområdet; Chalmers, KTH, Linköping, LTU och Lund.

Chalmers är ett av de lärosäten som sticker ut mest när det gäller tidsbegränsade anställningar. Här är också skillnaden mellan könen störst. 54 procent av kvinnorna har tidsbegränsade anställningar och nästan var fjärde kvinna, 23 procent, har ett vikariat eller en allmän visstidsanställning, alltså en tjänst som inte kan förklaras av högskolans karriärstruktur.

Läs även: ”Strukturella hinder gör att kvinnor och män behandlas olika”

Vid Luleå tekniska universitet är det vid en första anblick ingen skillnad på totalen, 37 procent av tjänsterna är tidsbegränsade och det är samma andel för både kvinnor och män. Men tittar man på typ av tidsbegränsad anställning så visar det samma mönster som övriga lärosäten. 12 procent av kvinnorna har en allmän visstidsanställnng eller ett vikariat, medan motsvarande andel för männen är 6.

– Tidsbegränsade anställningar som inte hör till högskolans karriärstruktur, det vill säga allmänna visstidsanställningar och vikariat, kan leda till en återvändsgränd för individen som gör det svårt att avancera och göra en karriär inom högskolan. Därför tycker vi också att de är intressanta att följa. Jag hoppas att det kan bidra till att väcka diskussionen om visstidsanställningar även ur ett jämställdhetsperspektiv, säger Annika Haglund.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Här är de populäraste kurserna för yrkesverksamma ingenjörer

Här är de populäraste kurserna för yrkesverksamma ingenjörer

Många lärosäten satsar på kompetensutveckling av ingenjörer. Vi har tagit reda på vilka som är de populäraste kurserna som går att kombinera med jobbet. Se listan med nära 50 kurser i topp.
Fler artiklar