Ola Serneke – en av de tre ingenjörer som sommarpratar

Ola Serneke är sommarvärd i P1 den 23 juli, en av tre ingenjörer som medverkar i programmet. De andra är Leif Östling, tidigare ordförande i Svenskt Näringsliv, och Caroline Farberger, vd Ica Försäkring. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Ola Serneke, ägare och VD för byggföretaget Serneke, gör i år debut som sommarvärd på Sveriges Radio. Med en civilingenjörsexamen från Chalmers i botten är han därmed en av tre ingenjörer bland årets sommarpratare. 

Hur gick det till när du fick frågan om att sommarprata? 

– Sverige Radio ringde till vår kommunikationsavdelning och sökte mig i frågan. Vi är ju ett samhällsengagerat bolag, så det är säkert därför de ville ha mig med. Att  sommarprata var inte något jag hade väntat mig, men det känns kul att få möjlighet att prata om det jag anser är viktigt. Det är också inspirerande eftersom det är en helt ny sak för mig. Alla medarbetare har varit väldigt positiva till att jag ska medverka – det är kul då många lyssnar på programmet.

Vad kommer ditt sommarprat att handla om?

– Det får ni höra 23 juli! Men jag kan avslöja att jag bland annat vill prata om hur man kan vara med och skapa ett sundare och mer positivt samhälle. För min personliga del innebär det att jag engagerar mig i folkhälsofrågor, byggnation av anläggningar för idrott, CSR-arbete med mera.

Vilken musik kommer du att spela?

– Blandat, men i min smak – absolut inte schlager – och lite udda.

Vad är mest utmanande med att förbereda ett sommarprat?

– Jag sitter just nu och funderar på manus, men det kommer bli bra till slut. Det måste vara personligt och ärligt, inte en bolagspresentation. Jag vill och hoppas att folk ska bli inspirerade av mitt framförande.

Du är en av två ingenjörer som sommarpratar. Vilka är dina tankar kring det?

– Att det är få och att programmet är väldigt vinklat mot mediafolk. Jag skulle vilja att det var en större bredd i sommarpratarna, det är viktigt på samma sätt som i samhället i stort. Mer mångfald och inte så likartat.

Vilka utmaningar ser du i din bransch när det gäller ingenjörsyrket?

– Jag tror det är viktigt att vi låter alla bli tillräckligt erfarna innan de får högre positioner och ansvar i bolaget. Min uppfattning är att många får för mycket ansvar tidigt, och det är inte bra.

På vilket sätt har du själv nytta av dina ingenjörskunskaper i din vd-roll?

– Jag tycker jag har blivit bra på lösningsmetodik, matematiken är också till stor nytta. Dessutom är jag snabbtänkt och framförallt van att slutföra svåra uppgifter.

Varför tycker du att vi ska lyssna på dig den 23 juli kl 13.00?

– Det kommer bli ett bra program!

4 kommentarer

  • Gertrud

    Varför ändrar ni inte, åtminstone rubriken, när ni blivit upplysta om felet?

    19 augusti 2019
    • Karin Thorsell

      Bra att du påpekar. Det blev nog en miss pga att redaktionen gått på semester när kommentaren kom in. Nu är det rättat! Så klart ska Caroline Farberger räknas med!

      19 augusti 2019
  • Cecilia B

    Hej, jag vill bara påpeka att även sommarprataren Caroline Farberger har en ingenjörsexamen från Chalmers, så det är åtminstine TRE ingenjörer i årets sommarpratarskara. Rätt ska vara rätt ?

    06 juli 2019
    • Karin Virgin

      Tack för upplysningen. Rätt ska vara rätt!

      06 juli 2019

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Ingenjören David Stavegård har nära 18 000 prenumererar på ”torsdagstipset” där han visar smarta funktioner i Excel.  Själv är han mest stolt över att ingå i den exklusiva grupp som regelbundet träffar Microsofts Excelteam.
Fler artiklar