Ny skola på två och en halv månad

Arkitekten Vicky Laflamme under byggprocessen på Gottsundaskolan i Uppsala. Foto: Parmaco

För mindre än ett år sedan brann Gottsundaskolan ner. I januari fick en entreprenör uppdraget att bygga en ny skola. I maj började byggnaden monteras och nu står skolan färdig. Så här gick det till.

Det var i oktober 2018 som Gottsundaskolan i Uppsala brann ner. Men nu, lagom till det nya läsåret finns den nya, 3 000 kvadratmeter stora skolan på plats, rapporterar tidningen Arkitekten.

Efter en offentlig upphandling gick uppdraget att bygga skolan till modulhusföretaget Parmaco som med hjälp av arkitekter får till platsspecifika lösningar.

Inte alla ritningar samtidigt

Vicky Laflamme som är designchef på Parmaco och ansvarig arkitekt för Gottsundaskolan säger att täta kontakter med fabrik och på sajt var nyckeln till att man kunde hålla schemat. Hela processen med ritning och projektering är också mycket mer integrerad i byggprocessen.

– Det är en väldigt lättrörlig process, till skillnad från vanliga byggprojekt där man skickar alla ritningar samtidigt. Vi delar upp leveransen på projekteringen, så det som ska byggas först beställs först och de ritningarna skickas först. Det innebär också att vi behöver skicka ritningar för moment som har lång leveranstid så som fönster väldigt tidigt. Annars klarar vi inte av att tillverka en skola på två månader, säger Vicky Laflamme till tidningen Arkitekten.

Det tajta schemat utmanades också när en leverantör blev hackad med ransomware, programvara som låser användarens datorer. Det blev ett tillfälligt leveransstopp, men bygget stod aldrig helt still.

Gjort modulerna roligare

Gottsundaskolans nya skolbyggnader består av 58 moduler. Vicky Laflamme konstaterar att modulhus inte blir så roliga om man inte ser till att komma undan enformigheten.

– Men den finaste delen i mitt jobb är att hitta på smarta lösningar för att göra byggnaderna lite mer attraktiva, så att de ser ut som riktiga byggnader.

Uppsala kommun ville också ha med en landskapsarkitekt för den omgivande miljön och en inredningsarkitekt för den inre.

– Det gör stor skillnad för intrycket och det är väldigt kul när man kan satsa så här på en finare miljö. Vi har tagit fram kulörer som har anknytning till miljön och nya möbler som är färgsatta utifrån skolans avdelningar, säger hon till Arkitekten.

Gottsundaskolan har ett tillfälligt bygglov om fem år som kan förlängas och är planerad att stå kvar i cirka åtta år.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Ingenjören David Stavegård har nära 18 000 prenumererar på ”torsdagstipset” där han visar smarta funktioner i Excel.  Själv är han mest stolt över att ingå i den exklusiva grupp som regelbundet träffar Microsofts Excelteam.
Fler artiklar