Svenskt algföretag vann stor internationell tävling

Sofie Allert är VD och grundare av Swedish Algae Factory som vann den internationella entreprenörstävlingen Postcode Lotteries Green Challange.

Svenska företaget Swedish Algae Factory tog hem förstapriset i Postcode Lotteries Green Challange, en av världens största tävlingar inom hållbart entreprenörskap. Prispengarna är 500 000 euro.

1200 företag från hela världen, varav närmare 250 från Sverige och Norge, deltog i årets upplaga av Postcode Lotteries Green Challange. Av dem fem bidrag som gick till final var två från Sverige.

Läs om de två svenska finalisterna

Två svenska miljöentreprenörer tävlar om miljonpris

När tävlingen avgjordes i Amsterdam den 3 oktober fick finalisterna pitcha sina gröna affärsidéer inför den internationella juryn och det blev Swedish Algae Factory som tog hem förstapriset för deras teknik som gör solpaneler mer effektiva med hjälp av Algica, ett ämne som bygger på kiselalger.

– Vinsten kommer hjälpa oss att nå fler kunder inom solenergi och möjligheten att öka vår produktionskapacitet snabbare. Algica minskar koldioxidutsläppen med 200 ton per kg när den appliceras på solpaneler och ersätter skadliga och mindre effektiva ingredienser i personlig hudvård, säger Sofie Allert, VD på Swedish Algae Factory i ett pressmeddelande.

Förutom prispengarna kommer samtliga fem finalister även delta i The Green Challenge DeepDive, ett sex månader långt coachingprogram med syfte att få sina gröna affärsidéer att växa.

Det svenska företaget Texel Energy Storage fanns också bland de fem finalisterna.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Ingenjörsstudentens uppfinning lurar vägglössen

Ingenjörsstudentens uppfinning lurar vägglössen

Problemet när man sanerar vägglöss är att om inte en människa sover i rummet så håller sig vägglössen kvar i sina gömslen. Ingenjörsstudenten Maja Åstrand har kommit på en lösning som snart kan vara på väg ut i världen.
Fler artiklar