”Många känner sig taggade”

Tidigare i veckan lade Sveriges Ingenjörer ett strejkvarsel på ett femtiotal arbetsplatser, med sammanlagt närmare 1 500 anställda. Ingenjören kontaktade några av förtroendemännen på arbetsplatserna om stämningen inför en eventuell strejk.

Tidigare i veckan lade Sveriges Ingenjörer ett strejkvarsel på ett femtiotal arbetsplatser, med sammanlagt närmare 1 500 anställda. Ingenjören kontaktade några av förtroendemännen på arbetsplatserna om stämningen inför en eventuell strejk.

Inom IT-branschen har strejkvarsel lagts på företaget CGI i Karlskrona och i Bromölla. Där har Unionen omkring 330 medlemmar och Sveriges Ingenjörer omkring 30.

– När beskedet om strejkvarsel kom var en del medlemmar lite ifrågasättande. Strejk kändes som en drastisk åtgärd för flexpension. I dag har vi haft ett informationsmöte tillsammans med Unionen och med fackförbunden centralt och många känner sig taggade. Det är viktigt att slå vakt om kollektivavtalen. Vi tar dem för givet men vi måste försvara dem om vi ska kunna behålla dem i framtiden, säger Martin Skogh, sekreterare i Akademikerföreningen vid CGI sydost.

– Det är verkligen viktigt att fackliga ombudsmän kommer till arbetsplatserna och ger oss information. De flesta visste inte så mycket om flexpension tidigare och även om man kan läsa på nätet förstår man bättre när någon berättar och det finns möjlighet att ställa frågor, säger han.

Martin Skogh

Martin Skogh

Martin Skogh tycker sig se att inställningen till flexpension varierar lite beroende på ålder.

– De äldre bryr sig av naturliga skäl inte lika mycket. För de som är unga betyder det mer, säger han.

Akademikerföreningen har tillsammans med Unionen börjat vissa förberedelser om det blir strejk. En konfliktkommitté har utsetts med bland annat informationsansvariga och strejkvakter.

– Ju närmare vi kommer strejk desto mer tydliga måste vi bli kring hur vi ska hantera medlemmar i andra förbund och oanslutna. Arbetsgivaren har sagt att det är osannolikt att man kommer att lockouta men ett sådant besked kan ju ändras, säger Martin Skogh.

På TeliaSonera i Farsta kommer Martin Sääf, ordföranden för akademikerföreningen just från ett informationsmöte med företaget.

– Arbetsgivaren har informerat väldigt korrekt om det här och sagt att så här är spelreglerna på arbetsmarknaden så det har inte varit några överord eller starka reaktioner. Vi hoppas förstås att vi ska kunna bli överens och undvika konflikt.

Vad medlemmarna tycker vet han inte riktigt. Först på måndag blir det ett möte för att svara på frågor och informera.

– Vi är ju så ovana vid att det blir ens varsel om konflikt, något som kanske är ett gott tecken, säger Martin Sääf. Jag kan inte heller minnas att jag har varit med om något sådant här trots att jag har arbetat så länge. Det känns ovant och litet overkligt.

Själva sakfrågan, delpensionen, har akademikerföreningen på Telia Sonera informerat medlemmarna om.

– Vi försöker också visa att det här inte är något orimligt krav, det finns på många andra områden och alla, både arbetsgivare och fack, är ju överens om att pensionerna behöver fyllas på. Sedan har man olika lösningar på det.

Daniel Johnson

Daniel Johnson

Daniel Johnson är ordförande i Sveriges Ingenjörers riksklubb på konsultföretaget WSP, en klubb med cirka 940 medlemmar som omfattar även andra yrkeskategorier, men där 750 är med i Sveriges Ingenjörer. Han ser konfliktvarslet som ganska väntat till slut, men tycker att det känns lite ovant.

– Vi har ju inte så stor vana vid att lägga varsel, säger han, men konstarerar också att ju mer medlemmarna sätter sig in i frågan, desto tydligare blir dess betydelse.

Han räknar nu med att det ska komma en hel del frågor från medlemmarna och han förbereder sig på att ha tätare kontakter än vanligt med förbundet för att kunna svara.

Ombudsmän från Sveriges Ingenjörers kansli har nu börjat besöka flera arbetsplatser för att informera om konflikten.

Jenny Grensman, Karin Virgin, Sture Henckel

2 kommentarer

  • Måns Weimarck

    Jag tycker det är problematiskt att nyttja det kraftfullaste maktmedel förbundet har för en fråga som på upprepared platser i artikeln anges inte engagera medlemmarna.

    08 april 2016
  • Johan Hellqvist

    Följande epost sändes idag till medlemsservice:
    ”Jag skulle efter dryga 25 år vilja träda ur förbundet.”
    m a o – jag är inte taggad!
    /Johan

    08 april 2016

Lämna en kommentar

Senaste nytt