Fackligt arbete påverkar företagen

Foto: Iurii Kovalenko/Thinkstock

Foto: Iurii Kovalenko/Thinkstock

Globaliseringen har inte bara lett till ökad handel och ökad konkurrens. Långsamt pressar också fackföreningsrörelsen på för säkrare och bättre arbeten.

Foto: Iurii Kovalenko/Thinkstock

Foto: Iurii Kovalenko/Thinkstock

Globaliseringen har inte bara lett till ökad handel och ökad konkurrens. Långsamt pressar också fackföreningsrörelsen på för säkrare och bättre arbeten.

Historiskt sett har internationellt arbete och facklig solidaritet varit frågor för LO och arbetarrörelsen. Med tiden har dock även tjänstemannafack insett vikten av internationellt arbete och att samarbete och solidaritet i förlängningen stärker de anställdas ställning även på hemmaplan. Över hälften av alla Sveriges lagar förhandlas i dag i EU varför det är viktigt att vara med och försöka påverka de politiska processerna. Globaliserade produktionskedjor och multinationella företag känner inga gränser och internationella frågor i dag tillhör vardagen även för nationella fackliga organisationer. Och det går att påverka utvecklingen.

Det visade bland annat Christer Wälivaara från den svenska federationen 6F (Byggnads, Elektrikerna, Fastighetsanställdas Förbund, Målarna och Seko) när Union to Union, LO, TCO och Sacos organisation för internationellt bistånd och samarbete kallade till seminarium om ”Rättigheter i de globala leverantörskedjorna”. Christer Wälivaare berättade om hur BWI, International Federation och Building Workers and Wood Workers, har fått internationella fotbollsförbundet FIFA att faktiskt börja förhandla om organisationens ansvar för de gästarbetare som bygger fotbollsarenor till internationella turneringar och mästerskap. Närmast är det VM i Qatar nästa år och sedan i Ryssland 2022 som står på spel.

– Vi har sett att det finns ett direkt samband mellan antalet underentreprenörer och hur många arbetare som får sätta livet till under byggena, säger Christer Wälivaara. Det är inte acceptabelt.

Förhandlingarna pågår fortfarande men bara det faktum att Fifa talar om mänskliga rättigheter och tar på sig ett ansvar, trots att organisationen inte är ett regelrätt företag ses som en stor facklig framgång.

– Fifa har valt att belöna de här länderna med att ge dem stora mästerskap trots att riskerna för arbetarna är uppenbara. Amnesty, Swedwatch med flera har rapporterat om förhållandena så Fifa visste vad de gjorde, sade Christer Wälivaara. Talet om att idrott och politik inte hör ihop är helt enkelt inte sant.

Till stöd för att driva arbetet för anställdas rättigheter finns flera internationella regelverk från bland annat FN, ILO och OECD. Trots det är det relativt få brott mot regelverken som anmäls. OECD: riktlinjer har funnits i 16 år men bara fått in 184 klagomål om brott från fackliga organisationer.

– Det är för lite, sade Kirsty Drew från OECD:s Trade Union Advisory Committee. Jag tolkar det som att riktlinjerna behöver bli mer kända.
Arbetet med de fall som har kommit in har dock varit hyggligt framgångsrikt. Bland företag som har anmälts finns Unilever, för missbruk av tillfälliga anställningar och Deutsche Post för antifackligt beteende i Asien. I bägge fallen har förhandlingarna lett till förbättringar.

I de länder där regeringarna har förbundit sig att arbeta för riktlinjerna upprättas en nationell kontaktpunkt som har till uppdrag att ta hand om de klagomål som kommer. Sverige har en kontaktpunkt vid UD där bland andra Sverige Ingenjörer har en ledamot.

– Att skapa dialog mellan anställda och företag kan ofta räcka för att få till bättre villkor, sade Susanne Lindberg-Elmgren, LO, som också sitter i Sveriges Kontaktpunkt.

Jenny Grensman

Lämna en kommentar

Senaste nytt