Topbanner

Mindre löneskillnad – oförklarat gap

2014-06-18 Löneskillnaderna mellan kvinnor och män minskar, men fortfarande finns ett gap som statistiken inte kan förklara. Den största oförklarade löneskillnaden finns bland tjänstemän i privat sektor.

Föräldralediga får för låga löneökningar

2014-06-11 Föräldralediga har rätt till samma löneutveckling som hon eller han skulle haft på jobbet. Trots att reglerna är tydliga i Föräldraledighetslagen och i de flesta kollektivavtal upplever många att lönen halkar efter när man är hemma med barn.

Plattform vill främja hållbara jobb

2014-06-05 En svensk plattform har bildats för att få EU att prioritera frågan om hållbara jobb. Maria Albin är projektkoordinator för plattformen och berättar om de hållbara jobbens betydelse för individers hälsa, innovationskraft och tillväxt.

Mammor har svårare att avancera

2014-05-15 Bättre läkare än ingenjör. I alla fall sett till förutsättningarna för mammor i 30–32-årsåldern att arbeta med uppgifter som motsvarar deras kompetens, enligt en ny studie.

Sjuka kolleger gör oss sjukare

2014-04-30 Kan det kännas lättare att vara sjuk från jobbet några dagar extra om dina kolleger har ett sådant beteende? En studie från Göteborg visar att sjukfrånvaron ”smittar” på arbetsplatsen.

Låg förtroende för pensionssystem

2014-04-28 Pensionssystemet kommer inte att ge en tillräcklig inkomstnivå den dag man slutar jobba, tror åtta av tio tillfrågade, enligt en ny avhandling.

Anna blev sextrakasserad av sin chef

2014-03-24 Efter tre år med sexistiska kommentarer anmälde civilingenjören Anna sin chef för sexuella trakasserier. Nu vill hon dela med sig av sina erfarenheter och hjälpa företag att se och agera när jargongen i en arbetsgrupp går så långt att anställda mår dåligt.

Utländska forskare får lättare stanna

2014-03-13 Regeringen har beslutat att underlätta för bland andra utländska doktorander att stanna i Sverige. Doktorander ska kunna få permanent uppehållstillstånd efter sin forskarutbildning.

Magasinet

omslagstor
Nummer 3 är ute nu! Klicka på omslaget och läs. Det finns också att ladda ner som pdf, genom www.Qiozk.se eller att köpa i Pressbyrån. Äldre nummer hittar du under Magsinet/Arkiv i toppmenyn.

Speakers’ Corner

Debatt: ”Ökade inkomstskillnader leder inte till ett bättre samhälle”

Ökade inkomstskillnader leder inte till ett bättre samhälle, oavsett hur många akademiker vi har, skriver Johan Kjellgren, fackligt förtroendevald inom SACO-S, på Speakers’ Corner efter Sacos artikel på DN Debatt.

”Sifferlöst riskerar öka otydlighet”

Knäckfrågan är om löneutrymmet skall bestämmas i ett centralt avtal eller summeras efter lönerevisionen, skriver några fackligt förtroendevalda.

”Lika lön för lika arbete”

KTH:s nya beslut om ersättningsnivåer för stipendiater visar på godtycklighet och drabbar många individer ekonomiskt. Det skriver representanter för den lokala Saco-föreningen på Speakers’ Corner.

Lediga Jobb


Byggnadsinsp/Bygglovshandläggare
Kiruna kommun

Teknisk specialist HVAC
Astra Zenica, Södertälje


Product Development Engineer
AB Sandvik Coromant

Projektledare
Sweco, Västernorrland

Chef inom FoU
AB Sandvik Coromant

Talangfull Provningsingenjör

Faiveley Transport, Landskrona

Teknisk Projektledare
CAB Group AB

Hitta drömjobbet
konferens