Anna blev sextrakasserad av sin chef

2014-03-24 Efter tre år med sexistiska kommentarer anmälde civilingenjören Anna sin chef för sexuella trakasserier. Nu vill hon dela med sig av sina erfarenheter och hjälpa företag att se och agera när jargongen i en arbetsgrupp går så långt att anställda mår dåligt.

Utländska forskare får lättare stanna

2014-03-13 Regeringen har beslutat att underlätta för bland andra utländska doktorander att stanna i Sverige. Doktorander ska kunna få permanent uppehållstillstånd efter sin forskarutbildning.

Forskare vill ha samma rättigheter

Doktorander protesterar

Doktorander med ursprung från icke EU-länder demonstrerar utanför riksdagshuset för att erkännas som anställda och inte bara som studenter. Foto Redaktionen.

2014-03-12 Doktorander från utanför EU protesterar mot sina dåliga villkor. Migrationsverket räknar dem inte som anställda, trots att de har anställnings-kontrakt. Deras makar får inte arbeta och när deras doktorsexamen är klar riskerar de att kastas ur landet om de inte omedelbart hittar ett arbete.

Akademikerforsakring

Män får högre ingångslöner

2014-03-06 Lönegapet mellan män och kvinnor börjar ofta redan på det första jobbet. Nyexaminerade kvinnliga civilingenjörer får 750 kronor lägre ingångslön än deras manliga kurskamrater.

DO ska granska tjänstemännens löner

2014-02-14 Kvinnliga tjänstemän tjänar nästan tio procent mindre än sina manliga kolleger, även när man tar hänsyn till yrke, utbildning och ålder. Nu har Diskrimineringsombudsmannen, DO, startat en granskning av löneskillnader mellan manliga och kvinnliga tjänstemän i privat sektor.

Kvotering ger mer kompetenta män

2014-02-05 Kvotering av kvinnor leder till högre kompetens hos männen. Resultatet av en ny svensk studie presenteras i rapporten ”Könskvotering: den medelmåttige mannens kris”.

Svenska företag efter i CSR-arbete

2014-01-29 Allt fler företag ansluter sig till FN:s CSR-initiativ Global Compact. Men trots att etik-, sociala rättigheter och miljöfrågor allt mer kan kopplas till lönsamhet ligger svenska företag inte i topp.

Olika villkor för nya jobb

2014-01-17 Kvinnliga aktivt arbetssökande tjänstemän fick i högre utsträckning en visstidsanställning än män i samma situation, visar Trygghetsrådets arbetsmarknadsstatistik för 2013.

Magasinet

Omslag1-14_210px
Nummer 1 är ute nu! Klicka på omslaget och läs. Det finns också att ladda ner som pdf, genom www.Qiozk.se eller att köpa i Pressbyrån. Äldre nummer hittar du under Magsinet/Arkiv i toppmenyn.

Speakers’ Corner

”Lika lön för lika arbete”

KTH:s nya beslut om ersättningsnivåer för stipendiater visar på godtycklighet och drabbar många individer ekonomiskt. Det skriver representanter för den lokala Saco-föreningen på Speakers’ Corner.

Frisk av jobbet?

Lennart Levi, den svenska stressforskningens grundare, skriver på Speakers’ Corner om det goda arbetet och hur vi kan bryta utvecklingen med ökad psykisk ohälsa i allt större grupper.

Patentkrav på svenska inte längre juridiskt bindande

Lediga Jobb


Produktionstekniker Pressverktyg
Sandvik Coromant AB

R&D Logistics Flow Manager
Sandvik Coromant AB

Research and Development Manager
Sandvik Coromant AB

CNC-tekniker inom R&D
Sandvik Coromant AB

R&D Manager for Slot Milling
Sandvik Coromant AB

Konsulter till Infotiv
Infotiv AB, Västerås

Lead Engineers
Plastal AB


Projektledare Exploatering
Upplands-Bro kommun

Elnätschef
Alvesta Energi

FUMbanner
Polhemsajten